Connect with us

technokrata

A SpaceX hordozórakétája megy a Jupiter holdjára

spacex

Tudomány

A SpaceX hordozórakétája megy a Jupiter holdjára

A SpaceX hordozórakétája megy a Jupiter holdjára

A SpaceX hordozórakétája 2024-ben indulhat el az Europa felé.

Rendre nyeri a NASA pályázatait a SpaceX: Elon Musk cége most arra kapott felkérést, hogy a Jupiter Europa nevű holdjára indítson hordozórakétát. A NASA közleménye szerint azért is választották Elon Musk vállalatát, mert Falcon Heavy hordozórakétájuk jelenleg a világ legerősebbje. A típus 2019-ben járt először az űrben kereskedelmi céllal.

A 178 millió dolláros szerződés az amerikai űrkutatási hivatal bizalmát jelzi a kaliforniai székhelyű cégben, amely az utóbbi időben számos teherszállítmányt és több űrhajóst juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX nyerte el áprilisban azt a 2,9 milliárd dolláros szerződést is, amely a NASA Artemis programjához épít Holdra szálló űrjárművet. A szerződést egyelőre felfüggesztették, mivel Elon Musk két riválisa, Jeff Bezos Blue Origin cége, valamint a Dynetics vállalat is tiltakozott a SpaceX kiválasztása ellen.

A Jupiter negyedik legnagyobb holdja, az Europa egy kicsit kisebb, mint a Föld égi kísérője, és a kutatók egyik elsődleges célpontja annak felderítésére, létezik-e élet a Naprendszer más égitestjein. A Clipper-misszió célja, hogy nagyfelbontású felvételeket készítsenek az Europa felszínéről, meghatározzák összetételét, geológiai aktivitás jelei után kutassanak, megmérjék jégburkának vastagságát és meghatározzák óceánjának mélységét és sósságát – közölte a NASA.

Forrás: HVG

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu