Connect with us

technokrata

A Xerox kutatócége is segít megismerni az óceánokat

Ocean of Things

Tudomány

A Xerox kutatócége is segít megismerni az óceánokat

A Xerox kutatócége is segít megismerni az óceánokat

Az Ocean of Things (“Dolgok Óceánja”) projekt következő fázisában szenzorokkal gyűjtenek adatokat.

A Xerox technológiai kutatóvállalatával, a PARC-kal kötött szerződést a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege) az Ocean of Things következő fejlesztési fázisában, a tengerekkel kapcsolatos tudományos ismeretek bővítése érdekében.

A DARPA által 2017-ben bejelentett „Ocean of Things” projekt során kicsi és olcsó „driftereket”, felszíni, szabadon lebegő bólyákat telepítenek a Dél-Kaliforniai-öbölben és a Mexikói-öbölben, hogy adatokat gyűjtsenek a környezetről és az emberek okozta hatásokról. Ilyenek például a tenger állapota, felszínének hőmérséklete, a felszíni tevékenységek, vagy akár az adott területen áthaladó tengeri élettel kapcsolatos információk.

„Az óceánok a Föld felületének több mint 70%-át fedik le, mégis nagyon keveset tudunk róluk” – mondta Ersin Uzun, a Xerox „Internet of Things” csapatának alelnöke és vezérigazgatója. „A drifterek lehetővé teszik, hogy folyamatosan figyelhessük a történéseket, és olyan adatokat gyűjtsünk, amelyeket korábban sohasem tudtunk nyomon követni.”

Minden egyes napenergiával működő drifternek körülbelül 20 fedélzeti érzékelője van, köztük kamera, GPS, mikrofon, hidrofon és gyorsulásmérő. A különféle szenzorok sokféle területre vonatkozóan szolgáltathatnak adatokat, beleértve az óceán szennyeződését, a vízkultúrát és a szállítási útvonalakat.

A PARC felhasználva a technológiák kifejlesztésében szerzett több mint ötven éves, élenjáró tapasztalatát olyan driftert tervezett, amely a legjobban megfelel a DARPA követelményeinek. Többek között a bólyának környezetbarát anyagokból kellett készülnie, képesnek kell lennie arra, hogy zord tengeri körülmények között egy vagy több évig túléljen, mielőtt biztonságosan magától elsüllyedne, és fejlett analitikai technikával kell rendelkeznie, hogy fel tudja dolgozni és meg tudja osztani az összegyűjtött adatokat.

A PARC 1,500 driftert épített a projekt első szakaszában, míg a következő szakaszra akár 10,000 további szenzort szállít, amelyek még kompaktabbak és költséghatékonyabbak lesznek. Az ebben a körben gyűjtött adatok segítenek a végleges design további optimalizálásában. A DARPA várhatóan nagy mennyiségben telepít majd hasonló driftereket, amelyek folyamatosan szolgáltatják az információt, hogy jobban megértsük az óceánokat.

További Tudomány

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

TAG Heuer Monaco

SmartWatch

Új Monaco karórákat mutat be a Tag Heuer

2020. december 1. kedd
Casio G-Shock Dragon Ball Z karóra

SmartWatch

Különleges karácsonyi nyereményjátékot indított a Casio

2020. november 29. vasárnap
XPLORA okosóra

SmartWatch

Mindig karnyújtásnyira, mindig biztonságban:

2020. november 26. csütörtök
Huawei Mate 40 Pro
samsung frame tv

Smart-TV

Virtuális utazás a The Frame TV képernyőjén

2020. november 24. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin