Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Lenovo és az Intel közösen mutatták be a legújabb generációs szuperszámítógépüket

Tudomány

A Lenovo és az Intel közösen mutatták be a legújabb generációs szuperszámítógépüket

A Lenovo és az Intel közösen mutatták be a legújabb generációs szuperszámítógépüket

A németországi Leibniz Supercomputing Center legnagyobb szuperszámítógépe képes az akár 26.7 petaflop/másodperc teljesítményre, amely a kritikus környezetvédelmi, asztrofizikai és biomedikai problémák megoldását is segítheti.

A Lenovo Data Center Group és az Intel bemutatta a következő generációs szuperszámítógépét Németországban, a müncheni Bajor Tudományos Akadémia Leibniz Supercomputing Centerben (LRZ). Európa egyik legjelentősebb számítógépes központjaként az LRZ elkötelezett a tudományos és kutatási közösségek szakembereinek képzésében. A nagy adatok exponenciális mennyiségének kezelése mellett az LRZ feladata az is, hogy ezeket az adatokat hatékonyan dolgozza fel és elemezze, a különböző kutatási kezdeményezések támogatása érdekében.  Az LRZ készítette el többek között a világ legnagyobb földrengés- és szökőár, a 2004-es indiai-óceáni cunami (Sumatra-Andaman) szimulációját. A kutatás lehetővé teszi a valós idejű tervezést és felkészülést, amely az utórengések és egyéb, szeizmikus veszélyek megjósolását is segítheti.

 

Az új, SuperMUC-NG elnevezésű szuperszámítógép telepítésének befejezése 2018 végére várható. A szuperszámítógép az LRZ-t az úttörő kutatásokban támogatja, olyan összetett tudományágakban, mint például az asztrofizika, a folyadék dinamika és az élettudományok. Ennek keretében a szuperszámítógép magas rendelkezésre állású, biztonságos és energiatakarékos, nagy teljesítményű és iparágvezető technológiát alkalmazó számítástechnikai (HPC) szolgáltatásokat kínál. A Lenovo adatközpont fejlődésének történetében jelentős mérföldkőnek számít, hogy az LRZ installációja a cég 20 milliomodik szerverét is tartalmazza majd.

„A Lenovo elkötelezett támogatója az LRZ tevékenységéhez hasonló kutatóintézetek felállításában, melyek nemcsak puszta számítástechnikai teljesítményt nyújtanak, hanem egy valódi, végponttól végpontig terjedő megoldást, amely hatékony és eredményes megoldást jelenthet a humanitárius kihívásokra. Örömünkre szolgál, hogy az Intel közreműködésével dolgozhatunk együtt ezen a következő generációs projekten”

– tájékoztatott Scott Tease, a Lenovo Data Center Group HPC és AI üzletág ügyvezető igazgatója.

„A SuperMUC-NG installáció nagyobb számítási teljesítményt nyújt kisebb adatközpont-lábnyommal. A fejlesztéssel drasztikusan csökkentett energiafelhasználással és innovatív vízhűtés technológiával támogatjuk az LRZ rendkívüli munkáját. Ennek köszönhetően olyan átfogó szuperszámítógép-megoldást kínálunk a kutatóknak, amely a korábbiaknál nagyobb teljesítményt biztosít a kritikus kutatási projektek felgyorsításához.”

A SuperMUC-NG szuperszámítógép a közelmúltban bejelentett, következő generációs ThinkSystem SD650, Intel szerverek 6500 csomópontjának és Intel® Xeon® Platinum processzorral ellátott Intel Advanced Vector Extensions-nek (Intel AVX 512) köszönhetően mintegy 26,7-es petaflop/másodperc számítási kapacitást biztosít, az Intel® Omni-Path Architecture-val. Az új rendszer integrálja a Lenovo Intelligent Computing Orchestratort (LiCO) is, amely egy hatékony kezelőfelületet tartalmaz intuitív grafikus felhasználói felület segítségével. Ez elősegíti a HPC és az AI alkalmazások, valamint a felhőalapú komponensek fejlesztését. Ez a fejlesztés az LRZ kutatók számára egyet jelent a virtualizáció szabadságával, a nagy mennyiségű adathalmaz feldolgozásával és az eredmények célszerű megosztásával.

Az Intel technikai optimalizálásai lehetővé teszik majd, hogy a sokszor extrém magas költségekkel járó nagyteljesítményű számítástechnikai (HPC) fejlesztések és így a SuperMUC-NG szuperszámítógép Intel támogatásban részesüljön mindamellett, hogy a Lenovo élvonalbeli vízhűtés technológiájával is rendelkezik. A Lenovo vízhűtési technológiája a Lenovo Energy Aware Run-Time (EAR) szoftverrel kombinálva olyan technológiát kínál, amely dinamikusan ellenőrzi a rendszerinfrastruktúra teljesítményét, az alkalmazások háttérben futtatásával egyszerre. A Lenovo átfogó vízhűtési technológiája 45 százalékkal nagyobb energia megtakarítást eredményez hasonló, hagyományos hűtési rendszerekhez képest. Az említett energiatakarékos újítások lehetővé teszik a kutatóközpont szénlábnyomának és a birtokolási összköltségek csökkentését.

„Az LRZ-hez hasonló globális kutatási vezetők a legösszetettebb problémákra megoldást kereső, valamint a mindennapi életben is jelentős javulást lehetővé tévő úttörő felismeréseket neveznek meg”

– mondta Trish Damkroger, az Intel Technical Computing üzletágának alelnöke.

„Az Intel a Lenovo együttműködésében olyan műszaki alapot és megoldási szakértelmet nyújt, mely biztosítja a hatékony teljesítményt és a programozás egyszerűségét annak érdekében, hogy az LRZ kutatói a valaha látott legmélyebb analitikumokkal rendelkező felfedezéseket tegyék.”

Működésbe helyezését követően az LRZ SuperMUC-NG rendszer várhatóan helyet kap az iparági TOP500-as listán.

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés