Connect with us
Hirdetés

technokrata

Mexikó nemzeti itala, a tequila

Mexikó nemzeti ital tequila

LifeStyle

Mexikó nemzeti itala, a tequila

Mexikó nemzeti itala, a tequila

A kék agavéból előállított desztillált ital, a hazájában csak isten ajándékának hívott tequila világszerte kedvelt ital, amelyet magában vagy koktélok összetevőjeként is szívesen fogyasztanak.

A tequilát hagyományosan szobahőmérsékleten, citrusszeletek és só nélkül, tisztán isszák, de egyes régiókban népszerű és tipikus mexikói ital a tequila sangriával keverve, illetve egy narancslével, lime lével, gránátalmalével és csípős chiliszósszal készített verzió. A tequila alapú koktélokhoz a sóval vagy cukorral szegélyezett margaritapohár használatos. A világszerte legismertebb márka a Sierra Tequila.

A tequila története

A legendák szerint egy véletlennek, pontosabban egy villámcsapásnak köszönheti létrejöttét, ugyanis a ménkű épp egy kék agavéba csapott bele és hasította ketté, amiből ennek hatására tejszerű folyadék csorgott ki, majd erjedésnek indult, amit aztán a helyiek lepároltak.

Más források szerint története 1000 évre nyúlik vissza, és egy megszentelt, vallási szertartásokon fogyasztott zavaros, enyhén savanykás alkoholos ital volt. Nevét egyébként egy városról kapta, amelynek környékén az ital alapjául szolgáló agavét termesztik.

Tömeges gyártására az 1600-as évek környékén került sor, az első hivatalos engedély kiadására pedig 1975-ig kellett várni. A DOC Tequila régióban manapság több mint 22.000 regisztrált agávétermelő van, akik 125.000 hektáron több száz millió agávé növényt termesztenek.

Hogyan készül a tequila?

Az ital előállításának nagyon szigorú szabályai vannak, csak az adott területről származhat és kizárólag kék agavéból, az úgynevezett „tequilana Weber’-ből készíthető. A Sierra Tequilának is ez a hazája.

A növények 12-15 éves korukra érik el azt a minőséget, hogy szüretelni lehessen őket. Az aratás ma is kézzel történik, ezután 16–24 órán keresztül főzik a leveleket, így a fruktózból cukor lesz, a főzet pedig sütőtökhöz hasonló ízű. Ezután fermentálják, majd duplán desztillálják. A Silver és a Blanco alapízek acéltartályba kerülnek érlelésre, a Reposado (Gold) pedig tölgyfahordóban kapja különleges aromáját.

Sierra Tequila fajták és fogyasztásuk

Az alapízt, a Sierra Tequila Silvert minden szórakozóhelyen, bárban kóstolhatunk. Különlegessége az extrán hozzáadott ízekben rejlik, a chili, a zöldalma, a bors édes-savanykás és pikáns ízvilágot kölcsönöz neki.

A népszerű Sierra Tequila Reposado 9 hónapig érlelődik tölgyfahordóban, ez adja a gyönyörű arany árnyalatát. Íze gyümölcsösebb, mint a Silveré, emellett vaníliás, karamellás és gyógynövényes jegyeket hordoz magában.

A sokak számára ismert és szórakoztató fogyasztási szokás, a Silver esetében a citrom és a só, a Gold esetében a fahéj és a narancs kombináció nem Mexikóból származik, és alapvetően a rossz minőségű tequilák ízének elfedésére szolgál, azonban a bulikban igen kedvelt.

A tequila alapú koktélok közül bizonyára mindenki találkozott már a Margarita / Frozen Margarita, a Tequila Sunrise, a Tequila Paloma, a Matador vagy a Tequila Slammer variációkkal. Ha pedig még nem, érdemes megkóstolni!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés