Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hasznos tippek az éjszakai műszakhoz

éjszakai műszak tippek

LifeStyle

Hasznos tippek az éjszakai műszakhoz

Hasznos tippek az éjszakai műszakhoz

Az éjszakai műszakban történő munkavégzés sokak számára okoz komoly nehézséget, hiszen ekkor megfordul a napirend. A munkavállaló éjszaka dolgozik és nappal pihen. Ez teljes mértékben szembe megy azzal, amihez a szervezet hozzá van szokva.

A nővér szakma tipikusan egy olyan munkakör, mely jellemzően több műszakos munkarendben történik, hiszen éjszaka is ellenőrizni kell a betegek állapotát. Azok, akik kellő hivatástudattal rendelkeznek, és kellőképp elkötelezettek a munkájukat illetően, még az éjszakai műszaktól sem riadnak vissza. Annak, aki szeretne az egészségügyben dolgozni, akár az éjszakai műszak ellenére is, érdemes a Mezőkövesdállás vonatkozó oldalán körülnéznie: https://mezokovesdallas.hu/allasok/egeszsegugy-gyogyszeripar.

Éjszakai műszak az egészségügyben

Habár most az egészségügyet emeljük ki, azonban más éjszakai műszakkal együtt járó munkakörökről is elmondható, hogy hosszú távon nincsenek jó hatással az egészségre. Éppen ezért ügyelni kell rá, hogy a nővér és egyéb váltott műszakot igénylő munkakörökben a munkavállaló kellőképp kipihenje magát. Emellett érdemes megfogadni néhány hasznos tanácsot.

Óvatosan a koffeinnel!

Még nappal is jól jön egy kis koffeinbevitel akár kávé, akár energiaital formájában, amikor a fáradtság úrrá lesz a munkavállalón, hát még éjszaka, amikor nem csak ébren kell maradni, de hatékonyan kell dolgozni is.

Habár a koffein sokat segíthet, azonban túlzott mértékű fogyasztása nagymértékben megterheli a szívet és a keringési rendszert. Ráadásul könnyű egy ördögi körbe kerülni, melynek következtében egyre nagyobb adagra lesz szükség, hogy a dolgozó ne legyen kimerült. Ez pedig a pihenésre és az alvásra is kihatással lehet.

Egy kis nasi nem árt, sőt segít!

Az evés ébren tart, így az éjszakai nasizás sok éjszakai műszakban dolgozó jó barátja. A többség csokit és egyéb cukros édességeket majszol, azonban ennek megvan a hátránya, ezek közül az egyik az elhízás.

Tény, hogy a cukor energiát ad, azonban csak rövid távon, utána újra hamar jelentkezik a fáradtság, így újabb cukoradagra lesz szükség az éberséghez. Így könnyű a koffeinhez hasonló ördögi körbe kerülni.

A nasizás hasznos lehet, de a cukros finomságok helyett érdemes valamilyen egészségesebb alternatívát választani, mint például az olajos magvak vagy a gyümölcsök.

Átszokás

Ha a munkavállaló korábban nem dolgozott váltott műszakban, akkor az első pár nap a poklok poklát jelentheti számára. Emiatt, ha van rá lehetőség, akkor érdemes napokkal a munkába állást megelőzően rászoktatni a testet az új bioritmusra. Ezt úgy célszerű kivitelezni, hogy mindig kicsivel később fekszik és kel a dolgozó.

Függöny és füldugó, az új jó barátok

Egy zajos, napfényes szobában rendkívül nehéz elaludni, mivel a biológiai óra igyekszik a fényhez igazodni. Emiatt érdemes redőnyt, függönyt és füldugót alkalmazni a hatékony, pihentető alvás érdekében.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés