Connect with us
Hirdetés

technokrata

Miért éli a vályogvakolat a reneszánszát?

vályogvakolat

LifeStyle

Miért éli a vályogvakolat a reneszánszát?

Miért éli a vályogvakolat a reneszánszát?

A huszadik században, a vegyipar által létrehozott építőanyagok elterjedésével a vályogot a szegények építőanyagaként bélyegezték meg. Sokkal divatosabb és persze kelendőbb lett az az ingatlan, ami téglából, cementből készült, és sokan már a vályog “halálát” jósolták.

Csakhogy a harmadik évezred teljesen más irányt hozott, ugyanis egyre több kemikáliáról derült ki, hogy hosszú távon mennyire egészségkárosító. A WHO külön nevet is adott a jelenségnek Beteg Épület Szindróma néven. Ha szeretnéd elkerülni, hogy az otthonod megbetegítsen, akkor mindenképpen érdemes elolvasni mai írásunkat.

Miért jött újra divatba a vályogvakolat?

Sokan talán meglepődnek azon, hogy a BIOKAY vályogvakolatok webshopjában kapható vályogvakolatok hatalmas népszerűségnek örvendenek. Akik azonban kicsit is jártasak a témában, azok pontosan tudják annak az okait, amiért ismét annyira keresett építőanyaggá vált a vályog.

Ha a lakók szempontját nézzük, egyértelműen a nyerő ok az egészséges lakóklíma, amelyet ez a természetes anyag egyedülálló módon biztosítani képes. A vályog ugyanis engedi lélegezni a falakat, ezáltal a lakókat is. Mindig tökéletes páratartalmat biztosít, nyáron a hűvöset tartja, télen a meleget, miközben egyáltalán nem kell számolni a penészedéssel. További előnye, hogy semmilyen vegyi anyagot nem tartalmaz, csakis homokot, agyagot, vályogot és rostos adalékot. Így a szálló porral és a kipárolgó kemikáliákkal sem kell számolni.

De mit látnak benne a tervezők és a kivitelezők?

Bár eleve más-más szakaszban kapcsolódnak be, a cél közös: minél ökologikusabb anyagot használni, aminél ráadásul cél az is, hogy minél kezelhetőbb legyen.

Mindkettő megvalósul a vályog esetében, hiszen nem kell semmilyen gyártási/szállítási költséggel számolni, hiszen mindenütt megtalálhatóak az összetevők. Ha ellenben megnézel bármi vegyi anyagot tartalmazó építőanyagot, látni fogod, hogy a csaknem 40-50 összetevő között jócskán akad olyan, amit messzire el kell kerülni.

A kezelhetősége is fantasztikusan egyszerű, hiszen nem kell attól tartani, hogy megköt, bármikor újra kezelhetővé válik. Ha lehullik a földre, újra fel lehet venni, így sokkal kevesebb is elég belőle, hiszen alig van olyan anyag, ami kárba menne. Éppen ezért még rendkívül költséghatékony megoldás is, nem csoda, hogy egyre többen fedezik fel maguknak.

Miért akarnál mérgező anyagot oda, ahol a biztonságnak kell várnia?

Ugye, szerinted is balgaság lenne olyan anyagokkal venni körbe magad, amik csupán mérgeznek, láthatatlanul hosszú távon fejtik ki a hatásukat, vagyis betegítenek meg.

Akár építkezésről van szó, akár felújításról, bátran lehet ezekhez a természetes anyagokhoz nyúlni, hiszen a vályogvakolat és az egyéb természetes építőanyagok nem csupán vályogfalazatú házak esetében használható. Ezért hát azt javasoljuk, hogy ha szeretnél egészséges lakókörnyezetet teremteni magadnak és a családodnak, akkor mindenképpen nézz szét a BIOKAY vályogvakolatok weboldalán!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés