Connect with us

Hirdetés

technokrata

A bolti eladó szakma részletesebb bemutatása

bolti eladó állás

LifeStyle

A bolti eladó szakma részletesebb bemutatása

A bolti eladó szakma részletesebb bemutatása

A legtöbbünk általában abban a tévhitben él, hogy egy bolti eladó feladata csak abból áll, hogy a boltba beérkező vevőket kiszolgálja. Ez a munkakör azonban sokkal összetettebb és sokrétűbb, mint ahogy mi gondoljuk.

Nem véletlen tehát, hogy az Állásóriás https://allasorias.hu/allasok/kereskedelem-ertekesites aloldalán meghirdetett pozíciók többségéhez azért várnak némi szakképzettséget és tapasztalatot.

No, de akkor mik is az ehhez a pozícióhoz tartozó feladatok?

Az ehhez a munkakörhöz tartozó feladatok két nagyobb csoportra oszthatók. Az egyik kategóriába tartoznak a vevőkkel kapcsolatos tevékenységek: a köszöntésük, az útbaigazításuk, az informálásuk, a panaszaik kezelése és a kiszolgálásuk.

A másik csoportba pedig az üzlettel kapcsolatos feladatok tartoznak. Ide sorolható például az áru kicsomagolása, a pultok feltöltése áruval és azok árazása, a raktározással kapcsolatos teendők, valamint a leltározás, az áruátvétel és a rakodás.

De egyes esetekben még előfordulhat az is, hogy a bolti eladó feladatköre kibővül a pénztárosi tevékenységgel is.

Milyen tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy valaki igazán jó bolti eladó legyen?

Ahhoz, hogy valaki ebben a szakmában jó legyen, nem elég „csak” ellátni a feladatát, hanem számos olyan tulajdonsággal is rendelkezni kell, amelyek bevonzzák, illetve megtartják a vásárlókat.

Felkészültnek kell lennie például a bolt termékeivel és értékeivel kapcsolatban. Továbbá jó benyomást kell tennie a vásárlóra, amelyre átlagosan tíz másodperce van. Ez alatt kell megfelelően megszólítania a vevőt, és egyből neki adni a szót. Csak így lehetséges ugyanis megoldást találni a “problémájára”.

Abban az esetben pedig, ha valamilyen kérdése van, akkor arra kedvesen és barátságosan kell válaszolni, és ha eközben az eladó még néhány pozitív megjegyzést is tesz a vevő felé, akkor az nagyban megnöveli az eladás esélyét.

Ha az eladó nem így tesz, akkor az jelentősen befolyásolhatja a vásárlónak a boltról alkotott véleményét. Ő ugyanis az eladón keresztül kerül kapcsolatba az üzlettel, és ha az ő viselkedése nem megfelelő, akkor abból a vevő a szolgáltatás és a termékek minőségét is egyből beskatulyázza.

Végül néhány gondolat a kiváló problémamegoldó képességről

Egy ízig-vérig kereskedő nem riad vissza a boltban felmerülő nehézségektől, mindenféle problémahelyzetet képes kezelni, legyen az akár a vásárlók gondja, az alkalmazottak közötti összetűzés vagy éppen a beszállítókkal kapcsolatos probléma.

Reméljük, hogy ezzel az írásunkkal sikerült átfogó képet adni erről a szakmáról. Annak pedig pláne örülni fogunk, ha az olvasóink többségét sikerült ezzel arra sarkallni, hogy próbálják ki magukat ebben az igazán változatos munkakörben.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés