Connect with us
Hirdetés

technokrata

Milyen fák a legjobbak a hordók készítéséhez?

hordók érlelése

LifeStyle

Milyen fák a legjobbak a hordók készítéséhez?

Milyen fák a legjobbak a hordók készítéséhez?

Hogyha a hordók készítése a feladat, akkor melyik fafajták jöhetnek egyáltalán szóba? Mi minden tekinthető a kiválasztás szempontjából alapvető fontosságúnak, illetve milyen hozzáadott értékkel bír egyáltalán az érlelés procedúrája?

Aki előszeretettel érdeklődik az alkoholos italok készítése iránt, annak bizonyára érdekes kérdésekről van szó. Ebben a bejegyzésben pedig részletesen meg is fogjuk adni rájuk a válaszokat. Lássuk is ennek megfelelően a részleteket!

A hordók és az érlelés fontossága az alkoholos italok készítésénél

A folyamat hozzáadott értéke abban testesül meg, hogy számos aroma közül igen komoly mennyiséget ebben a periódusban ölt magára az ital. Vagyis, ha nem lenne megfelelő az érlelés szakasza, akkor annak a minőség látná a kárát.

Ez ugyanúgy igaz akkor, ha az iDrinks japán ital repertoárjának bármely változatát nézzük, de akár a bor, a whisky, egyes fajta ginek és rumok készítésének folyamatára vonatkozóan is hasonlóképp elmondható.

Természetesen a produktum által képviselt nívót tekintve ugyanúgy fontos a tárolási hőmérséklet is, valamint számít az alapanyag és az összetevők minősége. Viszont a képzeletbeli i-re a pontot a hordó tudja felrakni.

Hordós érleléshez legtöbbször a tölgy a nyerő választás

Ennek egyik oka, hogy kifejezetten hajlékony anyagról van szó. Amit ennek köszönhetően egyszerűbb megmunkálni, vagyis a kádár hatékonyan dolgozhat vele. Ellenben masszív anyagról is beszélhetünk, ami hosszú éveken át tartós marad.

Vagyis a tölgy ellenáll a nedvességnek, az oxigént viszont átengedi. Az érlelés megfelelő eredményéhez mindkettő elengedhetetlen. Az igazi hozzáadott érték persze a semmihez sem hasonlítható ízvilág, ami a tölgyfa hordókból ered.

Sokan nem tudják, de az amerikai, a magyar és a francia tölgy is alkalmas a hordók készítéséhez. Közülük az első a lágyabb jegyekért felelős, a másik kettő pedig inkább a struktúra minőségéért felel. Természetesen az sem mindegy, hogy mekkora lesz a méret, illetve milyen hosszan tart maga az érlelés.

Szóba jöhet egyéb fafajta az érlelés kapcsán?

A válasz igen, és erre vonatkozóan akadnak követhető példák is. A világ számos országában számít ugyanis bevett gyakorlatnak akár a szelídgesztenye, az eperfa, valamint az akácfa alkalmazása.

Sőt, még ezeken felül is akad egy szóba jöhető alternatíva. Egy hozzáértő kádártól ugyanis akár olyan kivitelt is lehet kérni, amelyben egyesül több fatípus is. Méghozzá tudatos kiválasztással, csakis a majdani eredményt szem előtt tartva. Fontos persze odafigyelni rá, hogy a választott anyag engedje a szellőzést, ugyanakkor legyen kellően tartós és ellenálló is.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés