Connect with us

technokrata

Te tudod, hogy mennyit fizetsz a bankodnak a szolgáltatásaiért?

bankszámla-díjkimutatás

LifeStyle

Te tudod, hogy mennyit fizetsz a bankodnak a szolgáltatásaiért?

Te tudod, hogy mennyit fizetsz a bankodnak a szolgáltatásaiért?

Napjainkban minden forintnak meg kell nézni a helyét – azt, hogy mire fizeted ki a megkeresett jövedelmedet. Takarékoskodni tudatosan lehet, ebbe az is beletartozik, hogy ismered azokat az összegeket is, amit a bankod levon a szolgáltatásaiért.

Mindent elárul a bankszámla-díjkimutatás

Vajon amikor az akolcson.hu babaváró hitel kalkulátorát használod, gondolsz-e arra, hogy a jelenlegi bankodnál milyen költségekkel kell majd számolnod, ha megkapod a kölcsönt? Valószínűleg nem, és majd csak azután ellenőrzöd a bankszámla-díjkimutatásodat, amikor már élesben megy minden. Nincs is ezzel baj, ha a banki szolgáltatásokért felszámolt összegek átlagosak.

De mi van olyankor, amikor kiderül, hogy ennél sokkal kedvezőbb ajánlatok közül is választhattál volna? A lehetőség minden év januárjában adott minden banki ügyfél számára, hiszen a bankszámla-díjkimutatás ellenőrizhető. Az ingyenesen rendelkezésedre bocsátott adatok alapján gyorsan fény derül arra, hogy mennyibe került az elmúlt évben a bankszámlád fenntartása.

A bankszámla-díjkimutatás részletezi a banki költségeket

Ezen fogod pontosan látni, hogy mennyibe is került neked valójában az adott bankszámla fenntartása. Ha a dokumentumot a netbankon keresztül kapod meg, akkor PAD (Payment Account Directive) néven találhatsz rá.

A havi számlakivonat teljesen más – és megjegyzendő, hogy pénzbe is kerül -, azon mindig az adott hónapban a számlára érkező összegek és kiadások követhetők nyomon. Szerepelnek rajta a készpénzfelvételek, a vásárlások, a csoportos beszedések vagy a rendszeres utalások, persze a banki költségek is. A banki költségek azok, amelyeket az avatatlan szem nehezen tud kibogarászni az adathalmazból.

Lássuk, milyen tételek szerepelnek a bankszámla-díjkimutatáson

Az éves bankszámla-díjkimutatáson szerepelhet:

 • A havi számlavezetési díj
 • A tranzakciós költségek
 • A bankkártya éves vagy havi díja
 • Az SMS díj
 • Az SMS számlaőr szolgáltatás díja
 • Az SMS kártyaőr szolgáltatás díja
 • A készpénzfelvétel díja
 • A hitelek, tartozások kamata
 • A mobilbank vagy internetbank havi díja

Viszont vannak olyan dolgok, amelyek nem fognak a díjkimutatáson megjelenni. Ilyenek például a díjkorrekciók, a jóváírások, az átutalások, készpénzfelvételek, befektetések vagy a biztosítások díja.

Mit tehetsz, ha túlzónak találod a díjakat?

Utólag már nem sokat, viszont az ellenőrzés arra jó, hogy változtass, ha nem vagy megelégedve a jelenlegi helyzettel. A kiadásaid csökkentésére több lehetőséged is adódhat:

 • Választhatsz a bankodnál egy másik, kedvezőbb számlacsomagot – itt nem feltétlenül a legolcsóbbra kell gondolnod, hanem egy olyanra, ami jobban megfelel a saját bankolási szokásaidnak.
 • Választhatsz másik bankot is – mielőtt ezt meglépnéd, mindenképpen alaposan tájékozódj a lehetőségeidről. Vannak akciós, nulla forintos bankszámlák, amelyekhez ingyenes bankkártya vagy ingyenes mobilbank használat is járhat.

Te megnézted már az idei bankszámla-díjkimutatásodat?


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu