Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mennyi egy lakáshitel átfutási ideje?

lakáshitel

LifeStyle

Mennyi egy lakáshitel átfutási ideje?

Mennyi egy lakáshitel átfutási ideje?

Ebben a cikkben a lakáshitelek átfutási idejéről lesz szó. Megnézzük, hogy milyen folyamaton kell végigmennünk egy ilyen kölcsön igénylésekor. De arról is szó lesz, hogy az egyes pénzintézetek között milyen különbségek vannak. És azt is megbeszéljük, hogy mi igénylőként mit tehetünk azért, hogy a lehető leggyorsabb legyen a folyamat.

A gyors lakáshitelért mi magunk is tehetünk!

Még mielőtt belemennénk abba, hogy egy lakáshitel igénylése milyen lépésekből áll, érdemes pár szót ejtenünk arról, hogy mi miként járulhatunk hozzá a minél gyorsabb folyósításhoz.

Általánosságban elmondható, hogy körülbelül 4-6 héttel kell számolnunk egy lakáshitel igénylése esetén, mire kifolyósítják. Azonban ettől lehet több is és kevesebb is, ami részben rajtunk is múlik. Érdemes mindent megtenni a folyamat felgyorsítása érdekében, mert az eladó és persze mi is a lehető leggyorsabban szeretnénk az egészen túl lenni.

És hogy mi mit tudunk tenni a gyors folyósításért? Előzetesen tájékozódunk a folyamatról, annak buktatóiról, a benyújtandó dokumentumokról. És már előre be is szerezhetjük azokat a dokumentumokat, melyekre szükségünk lesz, ügyelve arra, hogy az igényléskor érvényesek legyenek. Informálódunk a bankokról is, és megkeressük a számunkra legjobb ajánlatot.

A lakáshitel felvételének folyamata

Minden banknak megvan a saját formanyomtatványa, így először is ki kell választanunk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot, pénzintézetet. Ehhez érdemes olyan oldalakat segítségül hívni, mint a Banknavigator.

Az igénylési folyamat elindításához szükségünk lesz érvényes személyazonosító okmányokra is, melyeket érdemes előre ellenőrizni. A számlavezető bankunktól számlakivonatot is be kell szerezzünk, vállalkozók esetén pedig NAV igazolásra is szükség lesz. Emellett lakásvásárlási kölcsön igénylése esetén egy érkeztetett adásvételi szerződés is kelleni fog.

Ha mindent beszereztünk, a kölcsönigénylő nyomtatvány kitöltésével és aláírásával el is indul a folyamat, ha minden bevitt dokumentum előzetes ellenőrzése rendben ment. Ezt követően az értékbecslő már pár napon belül felveheti velünk és az eladóval a kapcsolatot, majd jöhet az értékbecslés.

Utána a hitelképességünket vizsgálják, ami nagyjából 2 hetet vesz igénybe, legalább. De ha valamilyen hiánypótlásra lesz szükség, akkor akár több is lehet. Ezért kell előre tájékozódni és beszerezni mindent.

Majd kiküldik a szerződést, egy hét múlva lehet csak időpontot foglalni leghamarabb az aláírásra. Ezt követően jöhet a szerződéskötés és a közjegyzői okiratba foglalás, majd mehetünk még a földhivatalba is tulajdoni lapot lekérni. Ha minden megvan, 5 munkanapon belül megtörténik a folyósítás.

Nehezítő körülmények

Több minden okozhat csúszást vagy lassabb ügyintézést a hiánypótláson kívül is. Ilyen, ha jó egy ajánlat és túl sokan igénylik egyszerre, vagy ha új állami támogatást vezetnek be. De egy adóstárs vagy egy pótingatlan bevonása is ide sorolható.

Mi foglalkozzunk azzal, amire hatással lehetünk, így tudjuk a leggyorsabbá tenni a folyósítást.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés