Connect with us

technokrata

Amit a felhőszolgáltatások fajtáiról tudni érdemes

felhőszolgáltatás

LifeStyle

Amit a felhőszolgáltatások fajtáiról tudni érdemes

Amit a felhőszolgáltatások fajtáiról tudni érdemes

Egyre többet hallani a hétköznapi beszélgetések során a felhő kifejezést. A cloudrendszerek lassan szerves részét képezik az életünknek.

Rengeteg vállalatnál döntenek úgy, hogy a klasszikus adattárolási módszereket felhőalapú szolgáltatásokkal váltják ki. Ez különösen előnyös most, hogy sok irodai dolgozó hibrid rendszerben dolgozik, hol a munkahelyén, hol pedig otthonról. Így nem kell fizikailag egy helyen lenni a cég alkalmazottainak ahhoz, hogy hozzáférjenek különféle adatokhoz. Sőt, akár utazás közben számítógép nélkül is elérhetők azok például egy okostelefonról vagy egy tabletről.

A RackForestnél elérhető felhőszolgáltatásoknak két fajtája van. A következőkben körüljárjuk, mik a főbb tudnivalók a privát és a hidrid felhő kapcsán.

A privát felhő biztonságos és rugalmas

A fizikai szerverek évekkel ezelőtt még magukban működtek, virtualizáció nélkül. Mára a helyzet megváltozott. Folyamatosan fejlődtek a hardverek, az ügyfelek igénye is megváltozott, és a rugalmasabb megoldások iránt élénkebb lett a kereslet. Ugyanakkor az IT biztonsági szempontok a mai napig fontosak, amit a dedikált szerverek képesek nyújtani. Így hát egyenes út vezet a virtualizáció irányába.

A virtualizáció folyamata során egy vagy több fizikai gépen belül létrehoznak úgynevezett virtuális gépeket. Ezeket a virtuális gépeket konfigurálják, mozgatják és összekötik terheléselosztóval, így akár magas rendelkezésre állású megoldások is kialakíthatók.

A privát felhő legnagyobb előnye tehát, hogy olyan módon tud rugalmas lenni, hogy ez nem megy a magas biztonsági elvárások rovására.

A hibrid felhő könnyen skálázható

A kis- és középvállalkozások esetében a hibrid felhő lehet az a konstrukció, amely tökéletes megoldást tud adni a változó erőforrásigényekre. Ugyanis a nyilvános felhők nem tökéletesen függetlenek egymástól, azaz az úgymond szomszéd erőforrásaitól.

A nyilvános felhőnek viszont megvan a maga vonzereje, méghozzá a skálázhatóság és a kötetlenség formájában. A privát felhőről már korábban említettük, milyen biztonságos, ezt kombinálva a nyilvános felhő rugalmasságával egy meglehetősen izgalmas konstrukció jöhet létre. Ez a hibrid felhő.

Mennyire kockázatos a felhőszolgáltatás?

Tény, hogy nincs tökéletes rendszer. Mint mindennek, a felhőszolgáltatásnak is van árnyoldala, amivel jó tisztában lenni az alkalmazása előtt.

A felhőalapú szolgáltatások esetében fokozott az adathalászat veszélye. Ugyanakkor ha mind a megrendelő, mind pedig a szolgáltató tartja magát a biztonsági előírásokhoz, akkor minimálisra csökkenthető a kockázat.

Mindenképpen szükség van internetelérésre ahhoz, hogy valaki használni tudja a felhőalapú szolgáltatásokat. Miután az internetszolgáltatóknak 72 óra áll rendelkezésre a javításra akkor, ha valami hiba történik a rendszerben, így előfordulhat, hogy valamelyik dolgozó akár napokig nem tud hozzáférni fontos fájlokhoz. Megoldást jelenthet, ha mindenki két szolgáltatónál is rendelkezik internetelőfizetéssel.

Tovább
Kapcsolódó cikkek

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu