Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi történik, ha nincs az autónak kötelező biztosítása?

kötelező biztosítás

LifeStyle

Mi történik, ha nincs az autónak kötelező biztosítása?

Mi történik, ha nincs az autónak kötelező biztosítása?

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás igen beszédes névvel rendelkezik. Minden autóra kötelező egyet kötni, hogy fedezze az esetleges baleset okozása kapcsán felmerülő károkat. De annak ellenére, hogy kötelező, előfordulhatnak olyan esetek, amikor valaki nemtörődömségből vagy figyelmetlenségből nem rendelkezik ezzel a biztosítással. Mi történik ilyenkor, és mi a teendő, ha ez kiderül? Erre keressük a válaszokat a következő bejegyzésben.

Elfelejtetted időben befizetni a díjakat?

A legjobb esete a díjnemfizetésnek az, amikor saját magad ráébredsz erre a tényre, vagy a biztosító leveléből értesülsz a biztosítási szerződés megszűnéséről. Ennél a típusnál reaktiválásra ugyan nincs lehetőség, de az új kötvényszámmal felruházott szerződést meg tudod kötni az előző feltételekkel. Megmarad tehát a bonus-malus fokozat, az évforduló, a biztosítási díj és a díjfizetés gyakorisága sem változtatható ilyenkor.

Hamarosan elérkezel az évfordulóhoz, és már keresed a legjobb biztosítási lehetőségeket? Köss online kötelező biztosítást, és kerüld el a felesleges sorban állást!

Két dolgot viszont mindenképpen tarts szem előtt ilyen esetben is! Egyrészt a szerződést csak annál a biztosító társaságnál tudod megkötni, akinél eddig is volt a szerződésed. Másrészt pedig a biztosítás nélküli napokra fedezetlenségi díjat kell fizetni, méghozzá a teljes időszakra egy összegben. Ez 2022-ben a személygépkocsi teljesítményétől függően 600-1290 Ft is lehet naponta.

Rendőri ellenőrzés

Amennyiben nem veszed észre, hogy gond van a biztosítással, és csak egy közúti ellenőrzés esetén ébredsz erre rá, akkor a fentieken kívül további intézkedésekkel is számolnod kell. A rendőröknek ugyanis, amennyiben nincs érvényes biztosítás a gépjárművön, azonnali hatállyal kötelességük azt ideiglenesen kivonni a forgalomból. Márpedig forgalmi engedély nélkül használni sem fogod tudni az autódat. Amennyiben újraindítod a biztosításodat, a kivonást is meg tudod szüntetni természetesen.

Károkozás biztosítás nélkül

Ugyan elég kis számban, de mégis előfordulnak esetek, amikor egy olyan gépjármű okoz balesetet, ami nem rendelkezik érvényes biztosítással. Ebben a helyzetben sem kell attól tartani, hogy a kár térítés nélkül marad, ugyanis ilyenkor a vétlen fél költségeit a MABISZ téríti meg, többnyire a fedezetlenségi díjakból fenntartott összegből. Ezután ők természetesen nem fogják annyiban hagyni a károkozó felelősségre vonását. Az illető ellen jogi eljárást indítanak, aminek során a kártalanítási számla teljes összegét visszakövetelik a tényleges károkozótól. A jogi eljárás költségei is a károkozót terhelik természetesen, így a legjobb, ha autós rendelkezik kötelező biztosítással, és elkerüli az ehhez hasonló helyzeteket.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés