Connect with us
Hirdetés

technokrata

Fürdőszoba-felújítás: ezekre mindenképpen figyelj oda

fürdőszoba tervezés

LifeStyle

Fürdőszoba-felújítás: ezekre mindenképpen figyelj oda

Fürdőszoba-felújítás: ezekre mindenképpen figyelj oda

Mint minden lakásfelújítási projektnél, a fürdőszoba felújításánál is melléfoghatsz, főleg akkor, ha korábban még sosem csináltál ilyet. Összeszedtük neked a felújítás azon részeit, amire mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy elkerüld ezeket a hibákat.

Gyakori hibák a fürdőszoba felújításánál

A fürdőszoba felújítása során hosszú távra érdemes tervezni és célszerű akár többször átgondolni, hogy mit szeretnél. Leginkább ajánlott a saját szokásaidból kiindulni. Ha meg tudod fogalmazni, vagy át tudod gondolni, hogy milyen elvárásaid vannak egy fürdőszobával kapcsolatban, az már félsiker. Hiszen ebből például kiderülhet, hogy dupla mosdóra van szükség, vagy elég egy szimpla. De ugyanígy választ kaphatsz arra a kérdésre, hogy szükség van-e külön zuhanyzóra és kádra is, vagy mivel szinte mindig kádban szeretsz fürdeni és csak néhanapján zuhanyozol, akkor elég a kád, melyhez kádparavánt vásárolva zuhanyzási lehetőséged is lesz.

A tervezés következő lépéseként az igényeidet kell összehozni az opciókkal, mely alatt itt egyrészt a helyiség adottságait (alapterület, kiállások stb.), másrészt persze a pénzügyi lehetőségeidet kell érteni.

Nem elég a burkolat

A csempe vagy járólap rendelés elsőre olyan egyszerűnek tűnik, és valóban nem nagy ördöngősség, ha tisztában vagy néhány tényezővel, mégis rengetegszer hallani lakásfelújítóktól a „nem lett elég a csempe” sztorikat, mely több szempontból is igen kellemetlen utóhatást tud generálni. Ennek egyik legismertebb problémája az, hogy a hidegburkolat gyártásánál fogva, még a legmagasabb minőségi besorolású szabvány szerint készített termékek is eltérhetnek színben, amennyiben nem egy időben gyártották azokat.
Ezért erősen ajánlott a felületedre a teljes burkolólap mennyiséget, azonos gyártási számmal rendelkező termékből vásárolni, így elkerülve a színeltérést a felületben, ha pótlásra lenne szükség.

Ha sikerült kiválasztani, hogy milyen hidegburkolatot szeretnél, az egyik leggyakoribb hiba, amit el lehet követni, hogy nem rendelsz megfelelő mennyiséget. Alapesetben a burkoló szakember, a felmérés és az igények átbeszélése után tud segíteni abban, hogy mennyi csempére vagy járólapra lesz szükséged. A vágások miatt érdemes ráhagyással számolni, melynek mértéke normál esetben körülbelül 10-15%.

fürdőszoba

A manapság népszerű nagyméretű járólapoknál más a helyzet. Például egy 60×120 centiméteres terméknél a vágási mennyiséget erősen befolyásolja a burkolandó felület mérete és geometriai alakja. Ekkora méretű járólapnál, vannak olyan szakemberek, akik például darabra számolják a ráhagyás mennyiségét, ezzel elkerülve azt, hogy hatalmas költségbe verve túl sokat vásárolj, vagy a pótlásnál nagy eséllyel felmerülő, “nem azonos színű burkolólap” vásárlását kockáztatva pedig túl keveset rendelj. A nagyméretű lapok beszerzése esetén minden alkalommal ajánlott szakember segítségét kérni, a szükséges mennyiség felméréséhez.

Amennyiben nincs lehetőség felvenni a kapcsolatot hidegburkolóval, úgy az iparágban már elterjedt tervezők szolgáltatásait is igénybe veheted, akik számítógépet és speciális szoftvert használva jóval pontosabb felmérést tudnak készíteni.

Nem megfelelő csaptelep

A nem megfelelő csaptelep kiválasztása is gyakori hiba. A nem elég magas mosdó csaptelep választása nagyban befolyásolja a mosdási kényelmet. Kivételt képez ez alól, ha pultba süllyesztett mosdód van, mely esetben a mosdó csaptelep magassága kevésbé kritikus.
A termék kiválasztásánál mindig olyat vásárolj, aminél a mosdót is figyelembe véve elég hely van kézmosásra.

Páradús fürdőszoba páraelszívás nélkül

A fürdőszoba egy meglehetősen páradús terület, így ha eddig nem volt, és van rá lehetőség, akkor érdemes a felújításnál páraelszívót is betervezni. Ez minden fürdőszobánál igaz, de azokra különösen, amelyeknek nincs ablaka. Egy nem jól szellőző, páradús helyiség táptalaja a penészgomba megjelenésének, ami hosszú távon kimondottan káros az egészségre.
Ha van ablaka a fürdőszobának, akkor is érdemes mérlegelni egy páraelszívó beszerelését,  mert az ablak kinyitása, szellőztetés céljából, nem minden évszakban előnyös.

Úszik a fürdő egy-egy zuhanyzás után?

Az utóbbi években a walk-in zuhanyok nagy népszerűségre tettek szert. Nem véletlenül, hiszen amennyire letisztultak, legalább annyira tudnak a fürdőszoba egyik legszebb berendezésévé válni. Egy jól megtervezett walk-in zuhany viszont nemcsak dizájnos, hanem praktikus is. Az ilyen épített zuhanyzónál két dologra érdemes figyelni: legyen megfelelő a padló lejtése, különben a víz zuhanyzás közben nem a lefolyó felé folyik. A másik dolog a zuhanyfal mérete, ami a mélységét adja a berendezésnek, mely ha méretben túl kicsi, akkor zuhanyzás közben a víz kifröccsenhet.

modern fürdőszoba

Fürdőszobai világítás IP44 védelem nélkül

A fürdőszobában képződő gőz és a fröccsenő víz miatt abszolút nem mindegy, hogy milyen védelemmel ellátott lámpatestek és villanykapcsolók kerülnek beépítésre. Biztonsági szempontok miatt fürdőszobában csak IP44 védelemmel ellátott, azaz fröccsenő víztől védett lámpatestet és kapcsolókat ajánlott felhelyezni.

A fürdőszoba felújításához szükséges szaniterek beszerzése

Ha fürdőszobafelújításon gondolkozol, keresd fel a Hofstädter Group webáruházát, a szaniter-shop.hu-t. A kínálatukban a csaptelepektől kezdve a kádakon és zuhanyokon át a különféle fürdőszobai kiegészítőkig és szerelvényekig gyakorlatilag mindent megtalálhatsz.

Személyesen a pilisvörösvári bemutatótermükben vagy online tudsz náluk vásárolni. Íme pár ok, ami miatt érdemes tőlük rendelni:

  • Szakértői, segítőkész ügyfélszolgálat: ha nem találtad meg webáruházukban a keresett információkat, telefonon és személyesen egyaránt elérheted őket.
  • Személyes átvételi lehetőség: mielőtt megvásárolod a terméket, meggyőződhetsz róla, hogy valóban a legjobb minőséget kapod. Üzletükben készpénzzel és bankkártyával is fizethetsz.
  • Széles választék: gazdag termékválasztékukban megtalálhatod az ideális fürdőszoba kelléket.
  • Országos szintű lefedettség: legyél bármilyen messze, a készleten lévő termékek esetén megrendelésed akár 3 munkanapon belül kiszállítják.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés