Connect with us

technokrata

Aktív otthonmegfigyelés munkahelyről is

otthonmegfigyelés

LifeStyle

Aktív otthonmegfigyelés munkahelyről is

Aktív otthonmegfigyelés munkahelyről is

Sokak számára okoz fejtörést, hogy munka közben mi történik otthon: aggódnak az otthon hagyott értékek és maga az ingatlan miatt egyaránt. Az aggodalom sajnos nem alaptalan, a betöréses lopások száma a nyári és téli vakációk idején megnövekszik és általánosságban a munkaidőn belüli időszakokban. Az égve hagyott lámpa már túlhaladott metódus, ennél többet érhetünk el előre programozott okosvilágítással. Sokszor az sem megoldás, hogy a szomszéd felügyeletére bízzuk a házunkat, hiszen az illetéktelen behatolások javarésze nem random, hanem előre megtervezett cselekmény. A házunk körül foglalatoskodó illetéktelenek számára hamar világossá válik, hogy nincs valós mozgás az ingatlanon. A megoldás tehát: az aktív otthonmegfigyelés.

Mi fán terem az aktív otthonmegfigyelés?

Ahogy az már évtizedek óta ismert tény, a vállalatok, cégek, boltok, ipari létesítmények, raktárak kül- és beltéri biztonsági kamerával figyelik meg az ingatlanjaikat. E kamerák civil felhasználása sem éppen újszerű, de az, hogy a biztonsági kamera kilépett a passzív megfigyelő szerepköréből, már a 21. század vívmánya.

 1. Az okos biztonsági rendszer a tablettel, okostelefonnal szinkronizálva működik,
 2. A kompatibilis alkalmazás segítségével tetszőleges időben az irodából, de akár a tengerpartól is benézhetünk a nappaliba, a hálószobába, a kertbe, a garázsba, bárhová.
 3. Az új, wifi képes okos biztonsági rendszerek kiváló felbontású kamerákból és riasztókból állnak, melyek azonnali értesítést küldenek a beprogramozott célszemélyeknek, például a távollévő tulajdonosnak és természetesen a helyi rendvédelmi szervezetnek, miközben nemcsak rögzítik a felvételt, de azt tárolják is a felhőben. Így a rendszer megrongálása esetében is van információ, amire támaszkodva megkezdődhet a nyomozás.

Mindez természetesen nemcsak az illetéktelen behatolást hivatott kezelni, de nem várt események, például viharkár, tűzveszély, elektromos túlfeszültség/áramkimaradás esetén is hatékony közbelépési lehetőséget teremt számunkra.

Milyen otthonmegfigyelő rendszereket érdemes beszerezni?

A stresszmentes és nyugodt nyaralás érdekében a “high-tech kütyüknek” nem kell feltétlenül bonyolultnak lenniük, sőt. Ugyanakkor minden háznak más az igénye. Egy panellakás és egy családi ház egészen más jellegű rendszert igényel, ahogy az eleve portaszolgálattal és megfigyelőrendszerrel ellátott lakópark és egy külterületen álló gazdaság is. A piac és az eszközpaletta is elég széles, ezért célszerű egy olyan szakértő vállalkozóra/cégre bízni a biztonsági rendszer összeállítását és telepítését, aki/ami leinformálható és megbízható.

Vezetékes vagy vezeték nélküli?

A vezetékes kamera minősége mindig valamivel jobb, mint a vezeték nélkülié.

 1. Amikor a mozgásérzékelés rögzítéséről van szó, a vezetékes teljesítmény meghaladja a vezeték nélküli teljesítményt (a vezeték nélküli kamerák gyakran hibásan érzékelik a mozgást, ami a rögzített felvételen is meglátszik).
 2. Ha viszont napi 24 órában szeretnénk valós időben rögzíteni, a vezeték nélküli kamerák hasznos partnereinkké válnak beltéren és kültéren egyaránt, akár éjjellátó üzemmódban is.

A biztonsági riasztáson kívül milyen egyéb alapértelmezett vagy kiegészítő szolgáltatást kaphatunk az otthonmegfigyelő rendszerektől?

 • Hőmérséklet és energiafogyasztás:
  • Lehetővé teszi a saját hőmérsékleti riasztási pontok beállítását, és azok leolvasását,
  • Egyes eszközökhöz további vezetékes/környezeti hőmérsékleti és egyéb paraméterek is hozzáadhatók, például árvíz, páratartalom, füstérzékelők.
 • Távoli termosztát vezérlés:
  • A távvezérelt termosztát támogatásával a hazaérkezés valódi örömmé válhat, hiszen nem a levegőtlen, befülledt lakásba, hanem kellemesen hűvös otthonba érkezhetünk meg.
  • Az applikációval az egyes helyiségek hőmérséklete ellenőrizhető.
  • Erről e-mail és sms értesítést is kapunk megadott időközönként.
  • A hőfokszabályozás billentyűzár opcióval lezárható.
 • Vízkár ellenőrzés:
  • Az automatikus elzárószelepek vízérzékelőket használnak a motoros gömbcsap bezárására szivárgás esetén.
  • A rendszer nemcsak megállítja az áradást, de automatikus figyelmeztetést küld a szinkronizált okoseszközre.

Ugyanezek az otthonmegfigyelő és üzemeltető okosrendszerek egyébként a nyaralóba is telepíthetők, így a vakáció sem azzal kezdődik, hogy például a katlanforró/jéghideg weekend-házat próbáljuk élhető hőmérsékletűre hűteni/fűteni órákon át.

Milyen információkra van szükségünk a rendszer telepítése előtt?

 • Milyen vezeték nélküli eszközök vannak otthon és milyen frekvencián működnek?
 • Hány kamerára van szükség összesen? (Kültéri+beltéri)
 • Ezek közül melyiknek kell rendelkeznie éjjellátó üzemmóddal és mennyi ideig legyen az aktív?
 • A kameráknak rögzíteniük is kell, vagy pusztán megfigyelés a céljuk?
 • Mekkora a megfigyelt terület kameránként?
 • A kamerák távoli elérésére milyen hálózati eszközök állnak rendelkezésre a nyaralás helyszínén/teljes ideje alatt?
 • Szeretnénk-e az interneten keresztül elérni a kamerákat és a felvett videókat visszanézni, lejátszani, felhőben tárolni, egyéb célokra, például nyomozati/bizonyítási eljárásban felhasználni? (Ennek büntetőjogi felelőssége is van, erről bővebben később ejtünk szót.)

Ha biztonsági céget bízunk meg, ők nyilván rendelkeznek saját kérdőívvel, de ugyanezeket a kérdéseket ők is fel fogják tenni.

Ha mégis a saját kezű megoldás mellett döntünk, akkor úgy állítsuk össze a rendszert, hogy az:

 • Egyszerűen telepíthető és könnyen beállítható legyen,
 • A kompatibilis alkalmazás minden családtag – és az itthon maradt megbízottak – okoseszközén hiba nélkül fusson,
 • Az applikáció felügyeleti felhasználói felületét a boomer nagymama és a Z generációs unoka egyaránt képes legyen kezelni.

Valójában az aktív otthonmegfigyelés már a nyaralás helyszínének kiválasztásakor megkezdődik, hiszen olyan célpontot kell választani, ahol a regionális LAN és wifi elérés nem ütközik akadályba (optimális elektromos hálózat, sávszélesség, stb…).

Figyelem!

A nyomozati és bizonyítási eljáráshoz a mindenkori személy- és vagyonvédelmi törvénnyel összhangban – annak változásairól a Magyar Közlöny aktuális, a böngészőből letölthető .pdf formátumú számaiból tájékozódhatunk – lehet csak alkalmazni a biztonsági kamerák felvételeit. Tekintve, hogy még a magántulajdon védelmére telepített rendszer is személyes adatokat rögzít, ha az üzemeltető nem rendelkezik a szükséges GDPR-kompatibilis, adatkezelésre, -rögzítésre, stb… vonatkozó dokumentumokkal, egy esetleges eljárás során akár kártérítésre is kötelezhetik.

A megszerzett felvétel felhasználása azonban engedélyezett (akkor is, ha nem közvetlenül bizonyító erejű) abban az esetben, ha az nagyobb jogsértést bizonyít, mint ami a bűnelkövetőt érte.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu