Connect with us
Hirdetés

technokrata

Portál kapcsolja össze Litvániát és Lengyelországot

LifeStyle

Portál kapcsolja össze Litvániát és Lengyelországot

Fotó forrása: Vilnius Tech Linkmenų fabrikas

Portál kapcsolja össze Litvániát és Lengyelországot

A litvániai Vilnius és a lengyelországi Lublin városát egy újonnan kiépített portál köti össze, amelyben az emberek láthatják egymást vagy akár üzenhetnek, integethetnek egymásnak.

A portál kör alakú, amely az idő kerekét szimbolizálja, a tudományos fantasztikus irodalomban pedig a kör a teret és az időt képviseli. Ez a virtuális híd Litvánia fővárosa, Vilnius és az egyik legrégebbi lengyel város, Lublin között világelső a maga nemében. Mindkét portál kamerával és képernyővel felszerelt, hogy élőben közvetíthessék a másik város pillanatnyi képét. A hatalmas kör alakú portál úgy néz ki, mint ha egy másik dimenzió kapuja lenne, ami bepillantást enged a másik város világába, így az emberek könnyedén üdvözölhetik egymást 500 km távolságból is. Vilniusban a portál a vilniusi vasútállomás mellett található, Lublinban pedig a Litewski téren kapott helyet.

Portál

Fotó forrása: Vilnius Tech

A távolság ellenére e két városnak messzire nyúló történelmi kapcsolata van, hiszen a Lublini Uniót 1569. július 1-jén itt írták alá. Ez az unió egységesítette a két államot, létrehozva ezzel a Lengyel – Litván Nemzetközösséget, amely akkoriban Európa egyik legnagyobb országává tette.

A portál hang átadására is alkalmas, de csak időszakosan, egy-egy különleges esemény kapcsán tervezik bekapcsolni, mivel 24/7 hangzás nehezen megoldható és hosszútávon zavaró is lehet. A projekt alkotói ennek ellenére úgy vélik, hogy az emberek enélkül is megtalálják a kommunikáció módját. Már most látható, hogy az emberek örömmel használják az új kaput, integetnek, üzengetnek, puszikat küldenek egymásnak.

Portál

Fotó forrása: LithuaniaMFA

A PORTAL projekt fő üzenete és célja, hogy elfeledtesse a köztünk lévő határokat, megosztottságot, ugyanakkor megteremtse annak a lehetőséget, hogy egységben láthassuk világunkat.

Portál

Fotó forrása: Vilnius Tech

 

A projekt kitalálója és megvalósítója Benediktas Gylys, akinek öt év munkájába került, amíg a tervét megvalósította. A projekt a világjárvány idején fejeződött be, amikor az utazások még az országon belül is nehézkesen megszervezhetőek voltak, nem beszélve a határokon átívelő távolságokról. A tervező a Vilnius Tech alkotóival évekig dolgozott a portálon, és a legjobb időpontban sikerült megnyitniuk. Éppen akkor adták át és mutatták be a kaput, amikor már mindenki rettenetesen belefásult az elszigetelődésbe, és nagyon vágyott végre arra, hogy újra kinyíljon a világ, ha máshogy nem, a portálon keresztül.

Portál

Fotó forrása: Vilnius Tech

A tervek szerint több ilyen portált terveznek megnyitni a világ különböző városaiban, ezzel még több embert, összekapcsolva és hidat képezve országok és nemzetek között.

Portál

Fotó forrása: Vilnius Tech

A projektről videó is készült, ami itt megtekinthető.

Képek forrása és további információ itt: Vilnius Tech

 

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés