Connect with us

Hirdetés

technokrata

Portál kapcsolja össze Litvániát és Lengyelországot

LifeStyle

Portál kapcsolja össze Litvániát és Lengyelországot

Fotó forrása: Vilnius Tech Linkmenų fabrikas

Portál kapcsolja össze Litvániát és Lengyelországot

A litvániai Vilnius és a lengyelországi Lublin városát egy újonnan kiépített portál köti össze, amelyben az emberek láthatják egymást vagy akár üzenhetnek, integethetnek egymásnak.

A portál kör alakú, amely az idő kerekét szimbolizálja, a tudományos fantasztikus irodalomban pedig a kör a teret és az időt képviseli. Ez a virtuális híd Litvánia fővárosa, Vilnius és az egyik legrégebbi lengyel város, Lublin között világelső a maga nemében. Mindkét portál kamerával és képernyővel felszerelt, hogy élőben közvetíthessék a másik város pillanatnyi képét. A hatalmas kör alakú portál úgy néz ki, mint ha egy másik dimenzió kapuja lenne, ami bepillantást enged a másik város világába, így az emberek könnyedén üdvözölhetik egymást 500 km távolságból is. Vilniusban a portál a vilniusi vasútállomás mellett található, Lublinban pedig a Litewski téren kapott helyet.

Portál

Fotó forrása: Vilnius Tech

A távolság ellenére e két városnak messzire nyúló történelmi kapcsolata van, hiszen a Lublini Uniót 1569. július 1-jén itt írták alá. Ez az unió egységesítette a két államot, létrehozva ezzel a Lengyel – Litván Nemzetközösséget, amely akkoriban Európa egyik legnagyobb országává tette.

A portál hang átadására is alkalmas, de csak időszakosan, egy-egy különleges esemény kapcsán tervezik bekapcsolni, mivel 24/7 hangzás nehezen megoldható és hosszútávon zavaró is lehet. A projekt alkotói ennek ellenére úgy vélik, hogy az emberek enélkül is megtalálják a kommunikáció módját. Már most látható, hogy az emberek örömmel használják az új kaput, integetnek, üzengetnek, puszikat küldenek egymásnak.

Portál

Fotó forrása: LithuaniaMFA

A PORTAL projekt fő üzenete és célja, hogy elfeledtesse a köztünk lévő határokat, megosztottságot, ugyanakkor megteremtse annak a lehetőséget, hogy egységben láthassuk világunkat.

Portál

Fotó forrása: Vilnius Tech

 

A projekt kitalálója és megvalósítója Benediktas Gylys, akinek öt év munkájába került, amíg a tervét megvalósította. A projekt a világjárvány idején fejeződött be, amikor az utazások még az országon belül is nehézkesen megszervezhetőek voltak, nem beszélve a határokon átívelő távolságokról. A tervező a Vilnius Tech alkotóival évekig dolgozott a portálon, és a legjobb időpontban sikerült megnyitniuk. Éppen akkor adták át és mutatták be a kaput, amikor már mindenki rettenetesen belefásult az elszigetelődésbe, és nagyon vágyott végre arra, hogy újra kinyíljon a világ, ha máshogy nem, a portálon keresztül.

Portál

Fotó forrása: Vilnius Tech

A tervek szerint több ilyen portált terveznek megnyitni a világ különböző városaiban, ezzel még több embert, összekapcsolva és hidat képezve országok és nemzetek között.

Portál

Fotó forrása: Vilnius Tech

A projektről videó is készült, ami itt megtekinthető.

Képek forrása és további információ itt: Vilnius Tech

 

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés