Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mindenki ezt használja: Ma 30 éves a Windows!

LifeStyle

Mindenki ezt használja: Ma 30 éves a Windows!

Bill Gates ennek köszönheti, hogy hosszú ideig ő volt a világ leggazdagabb embere.

A mai dátum egy fontos pont az asztali számítógépek történelmében, hiszen ezen a napon, pontosan harminc évvel ezelőtt, 1985. november 20-án jelent meg a Windows első verziója. Ennek a rendszernek köszönhetjük a PC-k elterjedését és vele együtt az informatikai forradalmat. Bár mára jelentősen megváltozott a rendszer külseje, néhány kisebb funkció azért megmaradt a változtatásokkal.

windows1.0

A Windows 1.0 egyik legnagyobb dobása akkor az egér használata volt. Az előd, MS-DOS-nál csak parancsokat lehetett begépelni, azonban a kiegészítő eszköz segítségével már sokkal egyszerűbben hajthattuk végre a nehezebb feladatokat. A feltelepítéséhez szükség volt két floppy diszkre és 256 kilobyte memóriára. Továbbá ha több programot egyszerre szerettél volna futtatni szükséges volt egy 512 kilobyte-os memóriára. Mára persze már jelentősen meghaladtuk ezt a szintet, a Windows 10 futtatásához például 1 GB RAM-ra és 1 GHz-es processzorra van szükség.

windows10.0

A Windows sikere azóta is töretlen, hiába kelt versenyre vele az Apple a Macintosh-al, a trónról nem sikerült letaszítani. Az első megingás az elmúlt 30 évben 2010 után következett, amikor az okostelefonok piaca berobbant. Ekkor hatalmas kihívás volt a cégnek megtartani vezető pozícióját a piacon, de mostanra kezd újra régi fényében tündökölni, köszönhetően az új igazgató, Satya Nadella színrelépésének.

Kíváncsi vagy hogyan reklámozták a Windows 1.0-át? Nézd meg az alábbi videót, amiben maga Steve Ballmer mutatja be az új funkciókat:

Forrás: The Verge



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés