Connect with us

Hirdetés

technokrata

Komoly betegségeket kaphatunk a billentyűzetünktől

LifeStyle

Komoly betegségeket kaphatunk a billentyűzetünktől

Nem is gondolnánk, hogy a számítógépünk akár minket is meg tud betegíteni, feltéve, hogy nem takarítjuk.

A számítógép billentyűzete meglehetősen strapabíró szerkezet, sokszor még azt is túléli, ha beleömlik valamilyen folyadék. Ettől független minden héten érdemes megtisztítani. A zsír- és portalanítás, fertőtlenítés történhet házilag, otthoni, jól bevált szerekkel, és úgynevezett ipari anyagokkal is. A legtöbb esetben mégis elfeledkezünk erről, pedig – főként a téli időszakban – igen komoly fertőzéseket és betegségeket is megelőzhetünk a klaviatúra tisztán tartásával. A Cleancomfort szakembereinek segítségével összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot arra nézve, hogyan lehet egyszerűen tisztán tartani a számítógép billentyűzetét.

billentyuzet_tisztitas_4

Víz és ecet 

Eszünk, iszunk az irodai asztalnál, a legtöbbször a gép mellett, fölött. Talán a morzsákat a legegyszerűbb kitisztítani a billentyűk közöl, hiszen ehhez elég, ha megfogjuk, lefordítjuk a klaviatúrát és kirázzuk a morzsákat. A por már nehezebb dió, ugyanis akkor, ha vastag, ám számunkra mégis alig látható rétegben beleül a billentyűk közé, hibás működést okozhat. Asztali gépeknél és laptopoknál is komoly gondot okozhatnak a lerakódó porszemek és szöszök, amelyek meggátolják a számítógép hűtésének hatékony működését, emiatt a PC automatikusan lekapcsolhat. Ilyen esetben használjunk sűrített levegővel működő szprét, tisztítógélt vagy tisztítóhabot. Lézetik speciális, LCD-törlőkendő is. Ha otthon szeretnénk ezt megoldani, puha, vizes-ecetes keverékkel átitatott kendővel törölgessük át az egész klaviatúrát. Tisztít, szagtalanít és fertőtlenít.

billentyuzet_tisztitas_3

Porszívó és ecset

A gépek takarításához nem szükséges semmilyen különleges szer. Hagyományos porszívóval is ki lehet tisztítani a billentyűzetet. Arra kell ügyelni, hogy ne maximális szívóerőre állítsuk a porszívót, mert az kárt tehet a készülékben. A sérülések elkerülése érdekében érdemes egy kicsit távolabbról szívni a port, amelyet egy egyszerű ecset segítségével is ki lehet söpörni a klaviatúrából. Ha a port sűrített levegős szprével távolítjuk el, akkor pára csapódhat le, ezért mindig meg kell várni, amíg ez elpárolog, és csak utána szabad bekapcsolni a gépet!

billentyuzet_tisztitas_2

Óvatosan az ablaktisztítóval és a súrolószerekkel! 

Nincs szükség több ezer forintos tisztítószerekre a monitorok tisztításához sem. Még a számítógépes szerelők is egyszerű ablaktisztítót használnak a monitorok takarítására. Az ilyenekből a habot is fújó típusokat érdemes választani. Ha mégis folyadékot permetezünk a képernyőre, arra kell figyelni, hogy az ne szivároghasson be az elektronikus alkatrészekhez. A monitornak vagy a PC-nek  a gépházát is lehet habos tisztítószprével is takarítani. Nem ajánlottak a mosogatószerek és súrolókrémek, mert ezek maradandó károsodásokat is okozhatnak a szerkezetekben!



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés