Connect with us

technokrata

A TV a gyerekek legjobb barátja?

LifeStyle

A TV a gyerekek legjobb barátja?

Minden szülőben felmerül időnként a kérdés: Nem néz túl sok tévét a gyerek? A szélsőségek között, amikor nem tiltjuk el csemeténket a készüléktől, de azt sem hagyjuk neki, hogy reggeltől estig bármilyen műsort megnézzen, strukturáltan és átgondoltan is be lehet vonni a televíziót gyermekünk életébe, kivédve ezzel a sokszor hallott káros hatásokat.

Egy ideális világban persze a gyerekek az utcán fogócskáznának naphosszat és nem is gondolnának kedvenc mesehősük legújabb kalandjaira, de a XXI. században ez szinte teljesen elképzelhetetlen. Azonban ha okosan állunk a kérdéshez, a saját pártunkra is fordíthatjuk a tévét, hogy ne rettegett ellenség, hanem olyan barát legyen, aki segít gyermekünk szellemi fejlődésében.

Hogyan engedjük tévézni a kicsiket?

A Nielsen összesítése szerint 2013-ban egy átlagos, magyar tévénéző 318 percet, azaz több mint 5 órát tévézik. De nem csak a saját tévé “fogyasztásunkra” kell odafigyelnünk, fontos, hogy gyermekeink se üljenek minden nap órákat a képernyő előtt. Persze egyszer-kétszer ez is megengedett, de jobb, ha a napi rutin csak egy vagy két kedvenc, kihagyhatatlan műsort tartalmaz.

Természetesen nem csak a mennyiség, hanem a minőség is fontos. Jó, ha tudjuk, mit néz a gyerekünk, miről szól és a korának megfelelő-e az adott program. A korhatár besorolásában segítenek a különböző jelölő karikák is, de még jobb, ha együtt nézzük a gyerekkel kedvenc műsorát. Így pontos képet kaphatunk, hogy miről szól a mese, sőt a végén közösen meg is beszélhetjük a műsor kapcsán esetlegesen felmerült kérdéseket. A közös tévézés és a látottak átbeszélése segít a kicsiknek, hogy könnyebben fel tudják dolgozni a történeteket és minden esetben pozitív élményt kapjanak. A meséknek nagyon hasznos szerepük van a gyerekek fejlődésében, nem csak szórakoztatnak, hanem nevelnek is. Segítségükkel a kicsik megtanulják átlátni az emberi kapcsolatokat, megfelelő minőségű mesék esetén bővíti a szókincsüket és formálja az identitásukat.
Használjuk a gyerekzárat! Ezzel a remek funkcióval könnyen gyerekbaráttá változtathatjuk a tévénket. A UPC Direct műholdas TV-szolgáltatásában is használható gyerekzár funkció segítségével jelszóval lehet levédeni, ha bizonyos műsorokat vagy csatornát nem akarjuk, hogy nézzen a gyerekünk.

Sok mindenre kell odafigyelni a „helyes” tévézéssel kapcsolatban, de ha kialakítjuk saját szabályainkat, a tévézés közösségi program is lehet, amit gyermekünkkel együtt élvezhetünk. Találhatunk olyan műsorokat, amiken együtt nevetünk a kicsikkel, vagy akár játékosan taníthatjuk is őket egy mese kapcsán.

A UPC Direct műholdas tévészolgáltatás kínálatában például 9 kimondottan gyerekeknek szóló csatorna található, amik minden korosztálynak nyújtanak koruknak megfelelő szórakoztató és oktató műsorokat.

A Duck TV és a JimJam bábműsorokkal és nyugtató dallamokkal az egészen miniknek szól, a kicsit nagyobbakat a Disney Channel, a Cartoon Network, a Minimax, a Boomerang, a Nickelodeon és a csatornakínálatba nemrég bekerült Nick Jr is várja, míg a Megamax a tiniknek nyújt titkos átjárót a szuperhősök világába. Ráadásul a Da Vinci Learning dokumentumfilm csatorna is rengeteg izgalmas kísérletet, oktatóprogramot tartogat a kicsiknek, amik a felnőttek számára is élvezetes szórakozást jelentenek, így tökéletes választás lehet a közös kikapcsolódáshoz.Szólj hozzá!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin