Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Microsoft Lumia 535 – Ismerős idegen

Kütyük

Teszt: Microsoft Lumia 535 – Ismerős idegen

Narancssárga köntösben érkezett hozzánk a Microsoft újdonsága, a középkategóriás Lumia 535.

A Nokia felvásárlása után saját névvel próbál meg érvényesülni az okostelefonpiacon a Microsoft, a Lumia 535 ugyanis nélkülöz minden feliratot, ami a valaha oly népszerű finn gyártóra emlékeztetne bennünket. Szerencsére a csapat maradt a régi, így az újdonság is az elődök kvalitásaival próbál meg érvényesülni a piacon. Lássuk, hogy a gyors rendszerű, olcsó áron piacra kerülő 535-nek hogyan sikerül mindez.

Csomagolás

A tesztkészülék csomagolása semmi újdonságot nem hordoz,  aki látott már újabb Lumiát, az ismerősként köszönt majd a Microsoft logókkal tarkított  dobozra. A Lumia 535-ön túl egy töltőt és egy headsetet találunk, néhány papír kíséretében. Az olcsóbb kategóriát jelzi, hogy más egyéb finomság nem része a csomagolásnak.

Külső

A Lumia 535 teljes egészében műanyagból készült, ám ez szerencsére nem hátrányára, hanem inkább előnyére válik. A Microsoft ugyanis megtartotta a Nokia telefonokra oly jellemző építési minőséget. Azért üveggel is találkozhatunk, hiszen az előlapot ezzel az anyaggal burkolták be. Alatta foglal helyet az az 5 colos, IPS LCD megjelenítő, mely 540 x 960 pixellel operál.

A színek és betekintési szögek teljesen optimálisak, így erre nem panaszkodhatunk. Felül a Microsoft felirat, a beszédhangszóró, a fény- és közelségmérő szenzorok és az előlapi kamera kukucskál ránk, alul pedig a szokásos, windowsos érintőgombokra lehetünk figyelmesek.  A jobb oldalon a három vezérlőgombot, alul pedig a microUSB találjuk, míg a felső rész a jack csatlakozó privilégiuma. A hátoldalra került a kihangosító hangszóró, a középső szekciót pedig a Microsoft logója uralja.

Feljebb a kamerával és a hozzá tartozó LED segédfénnyel találkozhatunk. A hátlap leszedése után a microSD és microSIM kártyahelyre, illetve a cserélhető akkumulátorra figyelhetünk fel. A telep 1905 mAh-es kapacitással rendelkezik, ezzel pedig 1-1,5 napnyi üzemidőre számíthatunk.

Hardver/ Sebesség

A burkolat belsejében egy Qualcomm Snapdragon 200-as SoC található. A négymagos processzor 1,2 GHz-en dübörög, a munkáját pedig egy  Adreno 302-es GPU segíti. A RAM mérete 1 GB, a belső tárhely pedig 8 GB. A Lumia 535-ön jelenleg a Windows Phone 8.1-es kiadása fut, ez természetesen frissíthető lesz Windows 10-re. A telefon azonban már most is megfelelően működik, a szoftver tökéletesen kiszolgálja a hardvert, nincsenek akadások, idegesítő belassulások.

A Microsoft az extra programok tekintetében ezúttal sem tartogat meglepetéseket. A vállalat fejlesztői a Windows Phone alap applikációi mellé a HERE Drive+ navigációt, az Utazás névre keresztelt alkalmazást, az Audiótékát, az egészségünk védelmét szolgáló Egészség és Fitnesz-t, az ételek készítését segítő Gasztronómiát, és a kiváló játékokat garantáló Gameloft Hub-ot helyezték el. Természetesen megmaradtak a Nokiától örökölt Lumia extrák is, így kapunk külön kameraalkalmazást és képszerkesztőt is.

Mulitmédia

A hátlapon található egy 5 megapixeles kamera, LED segédfénnyel támogatva. A beállításokban kapunk lehetőséget ISO állításra, fénymérésre és a LED segédfény kapcsolására is. Az elkészült tesztfotók egész tűrhetőre sikerültek, hiszen a részletek a kategóriatársakhoz képest jól kivehetőek, egyedül a színek fakóbbak az átlagnál. Videózni 480p-s felbontásban tudunk 30 képkocka/ másodperccel, mely a ami elvárásokat tekintve igazán fapad, minimum egy HD felbontás jól esne manapság az embereknek. Vélhetően ezzel a buta korlátozással is a drágább kiadások felé terelne minket a redmondi óriás.

Zenéink hallgatásra az alap szoftvert használhatjuk, ebben ugyebár állíthatjuk az ismétlési módot, valamint az albumborítót is képes megjeleníteni a szoftver. A külső hangszóró közepes minőségű, érdemes fülhallgatón próbálkoznunk. A csomagolásban lévő példányról túl sok jót nem tudok elmondani, aki komolyan gondolja, úgyis vesz hozzá jobbat.  Adott még a lehetőség rádió hallgatásra is, természetesen a headset csatlakoztatása után.

A Lumia 535 3G-n keresztül kommunikál a nagyvilággal, ezen kívül lehetőségünk van még WiFi használatára is. Rajtuk kívül kapunk még Bluetooth 4.0-t és A-GPS-t is, GLONASS támogatással. Az LTE és NFC kimaradt a repertoárból, de ez a készülék árát figyelembe véve megbocsájtható.

Összegzés

Kártyafüggetlenül ez a középkategóriás okostelefon 36 ezer forintba kerül. Ezért az árért kapunk egy korrekt kijelzőt, egy jól használható operációs rendszert és rendes alkalmazáskínálatot is. A kamera is hasznunkra lehet, illetve a beépített szoftverek is jó társnak bizonyulnak majd.  Én elégedett  voltam a Microsoft újdonságával, aki egy korrekt, nem hivalkodó, ám mégis nagy tudással rendelkező készüléket keres megfizethető áron, az biztosan jól jár majd vele.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Microsoft Lumia 535

  Megjelenés éve: 2014
  Pro:  
  - Kijelző
  - Szoftver
 
  Kontra:  
  - Lakkozott hátlap
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5"
  • kijelző felbontása: 540 x 960 pixel"
  • kijelző típusa: IPS LCD"
  • eszköz mérete: 140.2 x 72.4 x 8.8 mm
  • tömeg: 146 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm Snapdragon 200
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 8 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 megapixeles
  • video chat:  
  • video felbontás: 480p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 900 / 2100
  • WiFi: Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Windows Phone 8.1
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 1905 mAh
  • tapasztalat: 1-1,5 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés