Connect with us

Hirdetés

technokrata

Miért fontos a kézírás?

Kütyük

Miért fontos a kézírás?

Bár a laptopok, mobiltelefonok és tabletek segítségével már manapság szinte mindent el tudunk intézni, a Kansas Állami Egyetem kutatásai szerint ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükségünk a kézírásra.

Az egyetem docense, Laurie Curtis szerint bár a kézírás nem annyira létfontosságú manapság, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt, a gyerekeknek meg kell adnunk a lehetőséget, hogy napi szinten tanulják és gyakorolják ezt a fontos készséget.

”A kézírást régebben külön művészeti formának tekintették” – nyilatkozta Curtis. ”A tanulók órák hosszat gyakoroltak, hogy írásuk szép és tiszta legyen. Nem hiszem, hogy manapság is erre lenne szükség, hiszen a számítógép sok mindent elvégez helyettünk, de rengeteg olyan helyzet van, ahol elengedhetetlen, hogy valakinek jó legyen a kézírása.”

Ha valaki jó és gyakorlott kézíró, kevesebb kognitív energiát kell fordítania az írásra, és többet törődhet a tartalommal és az információval. ”A tiszta kézírás folyamatosságot jelent a kommunikációs folyamatokban, ez pedig nagyon fontos az új információk felfogásához” – véli a kutató.

Curtis szerint a kézírás emellett segíti a finommotorikai képességek kialakulását is, és könnyebbé teszi az olyan feladatok elvégzését, mint egy ing begombolása, vagy egy cipzár felhúzása.

”A gyerekek az írás gyakorlása közben multiszenzorosan rögzítik a különbözők betűk alakját és nevét és így fejlesztik motoros memóriájukat, a gépelés azonban egy egyszerű ismétlődő mozgássor, ami nem segíti a motoros memória fejlődését” – tette hozzá Curtis. ”A szép és olvasható kézírás segít javítani az iskolai teljesítményt is, ahol a diákok sokszor külön pontot kapnak az esszékben és matematikai feladatokban a külalakra.”



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés