Connect with us

Hirdetés

technokrata

Karácsonyra itt az e-vonatjegy

Kütyük

Karácsonyra itt az e-vonatjegy

Ha a most elindított közbeszerzési eljárás nem húzódik el, akkor a negyedik negyedévben már a mobilegyenleg terhére is megvásárolhatják vonatjegyüket az utasok – tudtuk meg a MÁV-Start Zrt.-től.

Az internetes jegyértékesítés a 2008. júniusi indulás óta egyre népszerűbb – mondták el a társaságnál. Tavaly az előző év azonos időszakához képest 40 százalékkal több vásárlás volt az internetes felületen keresztül. Bár az összes belföldi értékesítésnek még csak két százaléka zajlik online, a vasúttársaságnál bíznak abban, hogy a egyre nagyobb ütemű lesz a növekedés. A cél, hogy az interneten vásárolt jegyeket az utasok saját maguk is kinyomtathassák, illetve a telefonjukra megkapják az utazáshoz/menetjegy-ellenőrzéshez szükséges kódot, és ne kelljen az internetes jegykiadó automatáknál sorba állni. Ehhez azonban a fedélzeti ellenőrző eszközök cseréje szükséges, aminek jelentős forrás- és időigénye van (közbeszerzés, fejlesztés, gyártás, oktatás, használatbavétel), így az átállás a MÁV szerint minimum két évet igényel.
 

A fejlesztés a MÁV-Start Zrt. részéről minimális költségigénnyel jár, ennek keretében ki kell alakítani az e-Ticket (internetes jegyértékesítési) rendszer és a majdani megoldás (a mobiltelefon-egyenlegről történő) fizetési rendszerek közti kapcsolatot. A tervek szerint a MÁV-Start Zrt. az üzemeltetőnek forgalomarányos jutalékot fog fizetni.

Kérdésünkre, hogy miért csúszott eddig a fejlesztés, a MÁV-Start Zrt.-től azt a választ kaptuk, hogy számos jogszabály határozza meg azokat a paramétereket, amelyeknek meg kellett felelni a pályázat kiírása előtt. A vasúttársaságnak egyébként 2009-ben és 2010-ben is volt már ugyanebben a témában egy-egy sikertelen közbeszerzési eljárása. A megoldás révén nemcsak bankkártyával lesznek kifizethetők az interneten a menetjegyek, hanem a mobiltelefon-egyenleg terhére is. Az így vásárolt jegyeket továbbra is a jelenleg negyven vasútállomáson meglévő internetes jegykiadó automatákból lehet kinyomtatni, az ellenőrzés a vonatok fedélzetén is és a peronkapus beléptetéseknél a jelenleg is érvényben lévő módon történik – vagyis a telefonra kapott üzenet nem lesz elegendő az utazáshoz.

A társaságnál elmondták: a mobiltelefon-egyenlegről történő vásárlásnál a korlátot a micropayment általános biztonsági feltételei és a jogszabályi környezet jelentik. A micropaymentben biztonsági okokból az egy vásárlással költhető összeg maximuma jellemzően 5-10 ezer forint között van. (Az interneten, bankkártyával fizetett vásárlások 90 százaléka tízezer forint alá esik.) További korlátot jelenthet, ha a szolgáltató maximálja az egy hónapban költhető összeget. A jelenlegi szabályozás alapján kizárólag a teljes áru jegyek fizethetők majd a mobilegyenleg terhére.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés