Connect with us

technokrata

Egészségünk kulcsa a számítógép?

Kütyük

Egészségünk kulcsa a számítógép?

Információtechnológiai reformok nélkül lehetetlen jobb egészségügyi ellátás megteremtése és hatékonyságának növelése – eHealth Week 2010.

A 2010. március 15. és 18. között megrendezésre kerülő eHealth Week konferencia és WoHIT csúcstalálkozó kapcsán Jeremy Bonfini, a HIMSS globális szolgáltatói ágának rangidős alelnöke elmondta: „Információtechnológiai reformok nélkül lehetetlen jobb egészségügyi ellátás megteremtése és hatékonyságának növelése. Számos szervezet hozott létre olyan rendszereket, amelyek nem működtek, a sikeresek viszont messze túlszárnyalják a kudarcokét. Élő példái vannak a kifogástalanul működő, jelentős méretű egészségügyi rendszereknek; ilyen például a hongkongi Egészségügyi Hatóság, az Asklepios Klinika Németországban, a St. Olav Kórház Norvégiában és a Georges Pompidou Kórház Franciaországban.”

„Az integrált egészségügyi ellátó rendszereket lehetett a legnagyobb sikerrel és a leggyorsabban elfogadtatni mindenhol. Ha a kormány fizeti az egészségügyi ellátást, közvetlenül irányítja a kórházakat, és alkalmazza az orvosokat, akkor minden, az egészségügyi informatikára fordított befektetés azonnal realizálódik és láthatóvá válik a kormány számára, hogy mit is kap a pénzéért”.

Az alelnök kitért a személyes adatok védelmének folyamatosan felmerülő kérdésére a digitálisan tárolt egészségügyi adatokkal (Electronic Medical Recors, EMR) kapcsolatban. „A személyes adatok védelmének kérdése az emberi hozzáállástól függ, nem kötődik technológiához. Az ágy lábánál tárolt papíralapú személyes aktával nagyon egyszerűen vissza lehet élni, ha valakinek ez a szándéka. A digitális adattárolás esetében a beteg legalább értesítést kap arról, ha valaki hozzá szeretne férni személyes adataihoz, amelynek lekövethető nyoma van. Rengeteg technikai lehetőség van ennek megoldására, amennyiben egy ország, kórház vagy egyes betegek erre igényt tartanak.”

Az eHealth „consumerisation” (az egészségügyi információ árucikké válása) témakörével kapcsolatban Jeremy Bonfini elmondta: „Nem kezelhetjük továbbra is úgy az egészségügyi ellátás kérdését, mint ahogy azt az elmúlt kétezer évben tettük. 20 éven belül a krónikus betegségek megduplázódnak, vagy meg is háromszorozódhatnak. A meglévő egészségügyi rendszerek nem lesznek képesek megbirkózni a betegek számának ekkora mértékű növekedésével és a demográfiai változások okozta többlet feladattal. Ehhez egyszerűen nincs elég orvos és kórház. A betegek kezébe kell adnunk az eszközt, hogy otthon is képesek legyenek ellátni magukat, amikor arra szükség van.”

„A márciusi konferencián a Continua Egészségügyi Szövetség egy olyan új modellt mutat be, amelyben a beteg által összegyűjtött, otthon tárolt adatokat hozzákapcsolják a klinikai információkhoz. Ez a konvergencia az elkövetkezendő évek fő tendenciája ezen a területen, mivel az egészségügyi informatika továbbra az egyik meghatározó eleme lesz az egészségügy fejlődésének világszerte.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés