Connect with us

Hirdetés

technokrata

Közeledik az ingyenes hírek korszakának vége?

Kütyük

Közeledik az ingyenes hírek korszakának vége?

A nagy tartalom-előállító cégek közül néhány elunta, hogy a Google ingyenesen gyűjti össze híreiket, és ebből pénzt csinál, miközben nekik nem fizet. Beinthetnek az amerikai keresőóriásnak – a háttérben pedig mozgolódik a Microsoft.

A legfrissebb hírekre ácsingózó internetezők egyik legfontosabb szolgáltatása a Google News – a szolgáltatás a világ minden szegletéből „gereblyézi össze” a legfrissebb eseményeket. Teszi mindezt úgy, hogy az eredeti tartalomszolgáltatóknak nem fizet, ugyanakkor az aggregátor site-on reklámokat jelenít meg; azaz bevételt generál belőle, miközben ebből a bevételből nem részesednek azok, akik nélkül pedig nem működne a szolgáltatás: a híroldalak. Igaz, a Google News nem tükrözi a tartalmakat, csak egy címet és egy rövid összefoglalót közöl a cikkekről (képpel kiegészítve), az érdeklődőket pedig a forráshoz irányítja.

Mégis, a News Corporationt (is) birtokló Rupert Murdoch nemrég nyilvánosan adott hangot elégedetlenségének a kialakult helyzet miatt. Azzal fenyegette meg a Google-t, hogy kitiltja keresőrobotjait a tulajdonában levő online site-okról. És bár a nyilvánosság szerint Murdoch nem gondolta komolyan a fenyegetést, könnyen lehet, hogy a médiamogul mégis lavinát indít el. A Microsoft ugyanis kapva kapott a lehetőségen, és azonnal megkereste a Google miatt felpaprikázott laptulajdonost, hogy megállapodást kössön vele. A kiszivárgott információk szerint a Bill Gates alapította cég komoly summát utalna Murdoch médiabirodalma számára, ha a Google valóban nem férhetne hozzá automatizált módon azok tartalmaihoz, ellenben a redmondi kereső, a Bing igen.

És ez még nem minden. Más, tartalom-előállítással, hírkészítéssel foglalkozó cégek is felbátorodtak a News Corporation tulajdonosának kirohanásán, és úgy tűnik, a Microsoft nem várt helyről kaphat további támogatást. Egyebek mellett a neves Financial Times is elismerte, hogy tárgyalásokat kezdtek a redmondi fejesekkel egy Bing-támogató, Google-ellenes megállapodás kapcsán. És nem csak Észak-Amerikában: a The Washington Post értesülései szerint idehaza, Európában is megkereste az amerikai óriásvállalat a nagyobb kiadókat, mint amilyen például az Axel Springer.

Egyelőre még korai megjósolni, hova vezet mindez, és mennyiben változik meg a napjainkra kialakult hírszolgáltatói status quo; de nem kizárt, hogy vége az „ingyenes hírek” korszakának. Ha a Google nem tud jobbat ajánlani, mint a Microsoft, akkor komoly érvágást szenvedhet a Google News: neves forrásoktól eshet el hírgyűjtő szolgáltatása, miközben az esetből az örök rivális Microsoft profitálhat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés