Connect with us

Hirdetés

technokrata

Feladja a Microsoft

Kütyük

Feladja a Microsoft

Redmond meghátrál a Google-lel szemben.

A Youtube elindulásakor még senki nem sejtette, hogy egyszer ez a videomegosztó szolgáltatás lesz a legismertebb, legnépszerűbb az Interneten. Éppen ezért, amikor a nagy amerikai online cégek rájöttek, milyen lehetőségek vannak a mozgóképes alkotások Weben való megosztásában, először saját márkákkal kísérleteztek. A Google például útjára indította a Google Videót – mi sem bizonyítja jobban a szolgáltatás hosszú távú vereségét, hogy a keresővállalat végül „kénytelen” volt felvásárolni a Youtube-ot.

Hasonló irányba lépett a Microsoft is, ám Redmond szintén nem tudott olyan ismertséget kiváltani saját termékével, ami képes lett volna a Youtube-bal vetekedni. A minap le is vonták a konzekvenciát, aminek a vállalat Soapbox névre keresztelt videomegosztó szolgáltatása látja a kárát. Redmond a következő hónapokban jelentős változtatásokat eszközöl a „Szappantartó” esetében, legalábbis ezt engedi sejtetni Erik Jorgensen, a cég egyik alelnökének nemrég adott interjúja. Jorgensen elsősorban nem is a kíméletlen konkurenciaharcot emelte ki a visszalépés okaként, hanem a kedvezőtlen gazdasági környezettel indokolta a döntést.

A magyar olvasók számára talán kevéssé ismert Soapbox 2006-ban indult el – abban az évben, amikor a Google bejelentette a Youtube felvásárlását. 2007-ben a Microsoft már letiltotta az új felhasználók hozzáférését a szolgáltatáshoz, illetve szűrőtechnológiával látta el a videomegosztót, hogy kiiktassa a jogsértő tartalmakat a rendszerből. Végül megváltozott a szemlélet is a Soapbox kapcsán: Redmond most már azt reméli, hogy univerzális videomegosztó helyett a bloggerek és az újságírók a Microsofttal kapcsolatos témákra – szórakozás, életstílus, gazdaság – fókuszálva fogják használni a szolgáltatást.

Miközben a Soapbox éppen specializálódási fázison készült átesni, az nem ismert, hogy vajon a felhasználói tartalmak feltöltése milyen korlátozásokkal mehet majd végbe a jövőben. A Microsoft tervei még nem kristálytiszták a szolgáltatással kapcsolatban; de az biztos, hogy a Youtube babérjaira törő tervekkel már felhagytak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés