Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zavar a GPS-ben? Hivatalos válasz

Kütyük

Zavar a GPS-ben? Hivatalos válasz

Lesz-e kimaradás a globális helyzetmeghatározó-rendszerben? Cikkünkből kiderül.

Amint arról a múlt hét végén írtunk, az amerikai Government Accountability Office szerint nő a kockázata a globális helyzetmeghatározó-rendszer (GPS) meghibásodásának, mégpedig azért, mert az Egyesült Államok hadserege által üzemeltetett 31 műhold hálózatából álló GPS-re nem szánnak elegendő pénzt. Az amerikai légierő 1,3 milliárd dollárt költ a hálózat működésének fenntartására, de a GAO jelentése szerint a javítások nem történnek elég gyorsan. „Jelenleg bizonytalan, hogy a légierő vajon képes lesz-e időben felküldeni az új műholdakat az űrbe, és ezáltal kimaradás nélkül karbantartani a GPS szolgáltatást.” – olvasható a tanulmányban.

Az állításra a napokban hivatalosan reagált a hadsereg. A Colorado-ban található Peterson Légibázis Űrparancsnokságának GPS-szel foglalkozó részlegén helyettes igazgatóként dolgozó Tim Lewallen elismerte, hogy a karbantartási feladatoknak van „némi” kockázata van a szolgáltatásra nézve. Azt azonban hangsúlyosan kiemelte, hogy ez elenyésző mértékben alacsony, mivel „vannak tartalékok a rendszerben”.

És ha mégsem?
Mit lehet tenni, ha mégis fennakadások lesznek a GPS-jelek használatában a következő 2-3 évben? Nos, polgári oldalról nem sokat, hiszen nem jelent megoldást az alternatív orosz rendszer alkalmazása sem. A szláv medve által fellőtt Glonass mindössze 19 műholddal üzemel, miközben a Föld lakott területeinek lefedéséhez minimum 24 darab mesterséges jeladó űrbe juttatására lenne szükség. 2011-re válik csak teljesen működőképessé a kínai helyzetmeghatározó-rendszer, illetve az Európai Unió Galileo rendszere. Ez utóbbi teljes mértékben független a katonai szervezetektől, igaz, csak négy darab műholdból áll, és csupán Európa lefedése a feladata.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés