Connect with us

technokrata

Robotok a csatornában

Kütyük

Robotok a csatornában

Kábelt fektetnek – na nem „úgy”.

Nem a spanyolviaszt találta fel a svájci FAST (Fibre Access By Sewage Tube) cég, mégis figyelmet érdemel a helvétek tevékenysége. A vállalat ugyanis olyan robotokat fejleszt és gyárt, amelyek speciálisan a városi csatornarendszerben való közlekedésre hivatottak. Ennek pedig egyetlen oka van, és az nem a dugulás-elhárítás: az autonóm egységek kábelt „fektetnek le”. Nagynyomású fúvókái révén megtisztítják a terepet az esetleges szennyeződésektől, aztán kapcsokkal hozzárögzítik a csatornacső falához a vezetéket.

Van létjogosultsága
A digitális hálózatok kábelalapú kialakításánál elsősorban nem is a hálózati eszközökbe való beruházás vagy a nyersanyagok megvásárlása jelenti a legköltségesebb tényezőt, hanem a kábelek földbe való beásása. Megfelelő mélységre kell letenni a kábelt, hogy az védve legyen az esetleges felszíni behatásoktól (például a fagykároktól), ami komoly mennyiségű talaj megmozgatását jelenti. Ez pedig együtt jár a környék rendjének megbolygatásával, tucatnyi munkás koordinálásával. Mindezek mellett a hálózat kiépítése még lassú is, például egy ugyanakkora terület vezetékmentes (például Wi-Fi) lefedettségének eléréséhez viszonyítva.

És itt lép képbe a svájci FAST cég: robotjai a csatornákba leereszkedve képesek úgy kihúzni a nagy adatátviteli sebességet kínáló optikai kábeleket, hogy ahhoz csak minimális mértékben van szükség emberi beavatkozásra, ráadásul szinte teljesen megszűnik a föld kiásásának szükségessége. A szennyvízelvezető rendszer ugyanis már rendelkezésre áll: a csatornák legmagasabb pontjára pedig akár több sornyi kábelt is lehet fektetni anélkül, hogy az jelentősen befolyásolná (vagyis rontaná) annak vízelvezető képességét.

Az eljárás tehát egyrészt jóval költséghatékonyabb a hagyományos kábelezéshez viszonyítva, másrészt jóval gyorsabb rendszerkiépítést is jelent. Nem meglepő, hogy Nagy-Britanniában már 2006 óta kísérleteznek a technikával; sőt, 2008-ban Bournemouth városának vezetése bejelentette, hogy 100 megabites hálózatot építenek ki a településen. Ezzel a város ki is érdemelte a Fibrecity elnevezést.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin