Connect with us

Hirdetés

technokrata

Robotok a csatornában

Kütyük

Robotok a csatornában

Kábelt fektetnek – na nem „úgy”.

Nem a spanyolviaszt találta fel a svájci FAST (Fibre Access By Sewage Tube) cég, mégis figyelmet érdemel a helvétek tevékenysége. A vállalat ugyanis olyan robotokat fejleszt és gyárt, amelyek speciálisan a városi csatornarendszerben való közlekedésre hivatottak. Ennek pedig egyetlen oka van, és az nem a dugulás-elhárítás: az autonóm egységek kábelt „fektetnek le”. Nagynyomású fúvókái révén megtisztítják a terepet az esetleges szennyeződésektől, aztán kapcsokkal hozzárögzítik a csatornacső falához a vezetéket.

Van létjogosultsága
A digitális hálózatok kábelalapú kialakításánál elsősorban nem is a hálózati eszközökbe való beruházás vagy a nyersanyagok megvásárlása jelenti a legköltségesebb tényezőt, hanem a kábelek földbe való beásása. Megfelelő mélységre kell letenni a kábelt, hogy az védve legyen az esetleges felszíni behatásoktól (például a fagykároktól), ami komoly mennyiségű talaj megmozgatását jelenti. Ez pedig együtt jár a környék rendjének megbolygatásával, tucatnyi munkás koordinálásával. Mindezek mellett a hálózat kiépítése még lassú is, például egy ugyanakkora terület vezetékmentes (például Wi-Fi) lefedettségének eléréséhez viszonyítva.

És itt lép képbe a svájci FAST cég: robotjai a csatornákba leereszkedve képesek úgy kihúzni a nagy adatátviteli sebességet kínáló optikai kábeleket, hogy ahhoz csak minimális mértékben van szükség emberi beavatkozásra, ráadásul szinte teljesen megszűnik a föld kiásásának szükségessége. A szennyvízelvezető rendszer ugyanis már rendelkezésre áll: a csatornák legmagasabb pontjára pedig akár több sornyi kábelt is lehet fektetni anélkül, hogy az jelentősen befolyásolná (vagyis rontaná) annak vízelvezető képességét.

Az eljárás tehát egyrészt jóval költséghatékonyabb a hagyományos kábelezéshez viszonyítva, másrészt jóval gyorsabb rendszerkiépítést is jelent. Nem meglepő, hogy Nagy-Britanniában már 2006 óta kísérleteznek a technikával; sőt, 2008-ban Bournemouth városának vezetése bejelentette, hogy 100 megabites hálózatot építenek ki a településen. Ezzel a város ki is érdemelte a Fibrecity elnevezést.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés