Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Nokia laptop

A mobiltelefonok után noteszgépeket is készítene a finn vállalat. Újra.

Talán sokan nem tudják, de a Nokia igazi „ezermester” volt pár évvel, évtizeddel korábban. A faipari kitermeléstől kezdve televíziókészülékeken és gumicsizmákon át, egészen a személyi számítógépekig, szinte mindennel foglalkozott a skandináv vállalat. Legsikeresebb termékei azonban a mobiltelefonok lettek, ennek megfelelően a finnek ezt tették meg húzóágazatukká. Szerte a világban így a Nokia telefonok ragadtak meg az emberek tudatában, a többi tevékenység pedig háttérbe szorult. Igaz, néhányat maga a Nokia is leépített az idők során.

Mint például a személyi számítógépekkel foglalkozó részlegét. A 80-as években már készített PC-t a vállalat, MikroMikko néven. Ezt az üzletágát azonban 1991-ben értékesítette az International Computers Limited (ICL) számára – ez utóbbi pedig azóta beolvadt a Fujitsu Siemens-be. Csak monitorgyártó divízióját őrizte meg a vállalat, amely az 1990-es évek alatt egész komoly sikereket tudott felmutatni, végül azonban ettől is „megszabadultak”: 2000-ben adták el a Viewsonic részére.

Azóta többször is elterjedt pletykaszinten, hogy a vállalat ismét foglalkozna számítástechnikai eszközök fejlesztésével és gyártásával, de utólag mindig kiderült, hogy az információ téves. Ezúttal azonban hivatalos megerősítést nyertek a vállalat tervei: Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia vezérigazgatója ismerte el egy nemrég adott interjújában, hogy gondolkodnak a személyi számítógépek piacára való (újra) belépésén.

„Ténylegesen foglalkozunk a mobil PC-k jelentette lehetőséggel. [..] Még csak öt évre sem kell előretekintenünk, hogy lássuk, a ma mobiltelefonként és PC-ként ismert eszköz konvergálni fog.” – nyilatkozta Kallasvuo. A finn YLE TV csatornának adott interjúja szerint tulajdonképpen egybe fognak olvadni a különálló eszközök, ahogy egyesítik a digitális készülékek tudásait. Az azonban nem világos, hogy a Nokia igazgatója konkréten noteszgépekre vagy netbookokra gondolt-e.

Ez utóbbi szegmens már csak azért is érdekes lehet a vállalat számára, mert a netbookok jelentős része képes a mobilhálózatra felcsatlakozni, vagyis olyan üzleti lehetőséget jelent, amire pár éve még nem is gondoltak. Ismeretes, hogy az európai piac nagyon zsúfolt, ami a mobiltelefonokat illeti, és ez behatárolja mind a készülékgyártók, mind a távközlési vállalatok növekedési lehetőségeit. A 3G-s hálózatokat egyre jobban kihasználó mobil számítógépek azonban mindkét fél számára új, a beszédalapú kommunikációtól lényegében független bevételeket jelentenek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés