Connect with us
Hirdetés

technokrata

Nyáron tovább csökkennek a roamingdíjak

Kütyük

Nyáron tovább csökkennek a roamingdíjak

Várhatóan július elején lép hatályba az európai roamingdíjak további csökkentését szabályozó uniós rendelet. Az Európai Bizottság a hanghívások mellett az adatroaming területén is erősítené a versenyt, de a mobilinternet árszabályozására még várni kell.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron tovább csökkennek az Európai Unió területén a mobilhívások roamingdíjai. A tarifacsökkentést szabályozó rendelet részletei – a módosító javaslatok miatt – csak az áprilisban esedékes végszavazást követően válnak ismertté, a rendelet pedig várhatóan július 1-jén lép életbe. Az uniós szabályozás a közösségen belüli roaminghívások díjaira vonatkozóan három lépcsőben fokozatos díjmérséklést írt elő. Ennek értelmében 2009 nyarán a híváskezdeményezés tarifája percenként nettó 43, a hívásfogadásé pedig nettó 19 eurócent lesz az EU területén.

A magyarországi mobilcégeknél speciális előkészületeket nem igényel a díjcsökkentés, azt azonban a szolgáltatók leszögezték, hogy mindenben eleget tesznek majd az európai előírásoknak. Az árak végső szintjét a díjrendelet mellett a forint-euró árfolyam erőteljesen befolyásolhatja – hívta fel a figyelmet Drozdy Győző, a Pannon vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. A Magyar Telekom a pontos részletek kihirdetéséig nem kívánt állást foglalni, míg a Vodafone Magyarországnál arról tájékoztatták lapunkat, hogy a társaság a korábbiakhoz hasonlóan most is az előírt határidőig be fogja vezetni a csökkentett díjakat.

Ami a mobiltelefonos adatroaming szabályozásának kérdését illeti, az Európai Bizottság (EB) tervei szerint az idei évtől nettó 11 eurócentes díjplafont szabnának meg valamennyi, az unión belüli roaming keretében küldött szöveges üzenetre. Bár végleges döntés a szabályozásról még nem született, fontos eleme a javaslatoknak, hogy nagyobb átláthatóságot és kontrollálhatóságot biztosítanának a díjszabás terén – hangsúlyozta Drozdy Győző. A követelményeket a technikai megvalósíthatóság függvényében véglegesítik majd, a rendelkezések egy része pedig csak jövőre lép hatályba. Az Európai Bizottság rendeletileg korlátozná a külföldi mobilinternetezés sokat támadott díjszabását is, az erről szóló javaslatot az Európai Parlamentnek kell majd jóváhagynia.

Ennek értelmében a híváskezdeményezés tarifája percenként nettó 43, a hívásfogadásé pedig nettó 19 eurócent lesz az EU területén. A magyarországi mobilcégeknél speciális előkészületeket nem igényel a díjcsökkentés, azt azonban a szolgáltatók leszögezték, hogy mindenben eleget tesznek majd az európai előírásoknak. Az Európai Bizottság a hanghívások mellett az adatroaming területén is erősítené a versenyt, de a mobilinternet árszabályozására még várni kell.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés