Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefon az Nvidiától és a Microsofttól

Kütyük

Mobiltelefon az Nvidiától és a Microsofttól

Érintőképernyős, lejátsza a nagyfelbontású videókat – de főleg játékra szánják.

Még áprilisban mutatott be az Nvidia egy, az általa fejlesztett Tegra chipre alapuló mobiltelefon prototípust. A főként videokártyáiról ismert vállalat már akkor tisztázta, hogy a platformot a Windows Mobile számára fejlesztette. Ezt aztán november végén megerősítették, egyben táptalajt adva azoknak a találgatásoknak, mely a két cég együttműködését célozta.

Mégis, mi köze lenne az Nvidiának egy olyan zsúfolt piacon, mint a mobiltelefonoké? Nos, az Apple Iphone-jának példája mutatja, hogy vannak még piaci rések, ahol komoly eredményeket lehet elérni. Az Nvidia pedig hagyományosan erős a grafikus vezérlők területén, így a fejlesztés voltaképpen egy olyan hordozható, tenyérben is elférő multimédiás készülék lenne, amelyikkel telefonálni is lehet.

Amint azt már említettük, az Apple készülékére emlékeztető külsővel rendelkező telefon az Nvidia saját, Tegra APX (vagy Tegra 600) névre hallgató lapkáját tartalmazza, minek köszönhetően a PC-s funkcionalitás nagy része megtalálható benne. A Tegra attól különbözik az Intel Atom processzorától, hogy az Nvidia fejlesztése mindent egyetlen szilíciumlapkára integráltan tartalmaz (ismeretes, hogy az Atomnál, a PC-s architektúrához méltóan, a CPU mellé külön chipkészlet is dukál).

Nvidia Tegra APX

Az Nvidia közlése szerint a készülék mindössze néhány száz milliwattot fog fogyasztani. Természetesen érintőképernyős eszközről beszélünk, amely akár 720p-s HD videók lejátszásával is megbirkózik, illetve kijelzője tartalmát gravitációs gyorsulásmérője révén önműködően képes forgatni. Szintén a vállalat állítása szerint a nagyfelbontású filmek megjelenítésére – alacsony fogyasztása révén – akár 10 órán keresztül is képes. Ennek ellenére jelenleg úgy tűnik, hogy ha megjelenik a masina, akkor leginkább a játszani vágyókat célozza majd meg vele a gyártó.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés