Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

Munka helyett

Már megint csak kattintgatna, csevegne, ahelyett, hogy dolgozna, igaz?!

A Voco nevű, hálózatbiztonsággal foglalkozó tanácsadó cég szerint a legtöbb vállalat vezetője nincsen tisztában azzal, hogy a munkahelyen serényen tevékenykedő alkalmazottak serénykedése nem okvetlenül áll a hivatalos feladatok szolgálatában. Számos tanulmány jelent már meg, mely szerint az irodában dolgozók hajlamosak a munkájuk helyett más dolgokra koncentrálni, például aukciós oldalakat böngészni, online csevegni vagy internetes randevúkon részt venni. Ezt most a Voco is alátámasztotta, azzal a kiegészítéssel, hogy szerinte az összes alkalmazott negyede(!) tartozik a rendszeres (és többnyire észrevétlenül) „munkakerülők” közé.

Mindez még nem is a legrosszabb, állította Paul Hortop, a Voco egyik tanácsadója. Gyakran előfordul az is, hogy a munkavállalók egyenesen pazarolják a vállalati erőforrásokat – például filmeket és zenéket töltenek le P2P alkalmazások révén. Ezzel nemcsak, hogy lefoglalják a sávszélességet, de egy esetleges ellenőrzéskor igen kellemetlen helyzetbe hozhatják a munkaadót, akinek el kell számolnia az illegális tartalmakkal. Sőt, legrosszabb esetben malware-t „hurcolhatnak be” a céges hálózatba. Hortop példát is hozott: a Hellboy: The Golden Army (Hellboy II – Az Aranyhadsereg) című film előzetes kiadásának jelentős részét vállalati hálózatokról/ra töltötték le és fel.

Ugyanakkor nem feltétlenül kell minden személyes Internet-használatot rosszként értelmezni. Ez azonban kényes kérdés, mert nehezen meghatározható, hogy pontosan mely tevékenységek válhatnak a cég előnyére. Öt éve arról írtunk, hogy az egyszerűbb számítógépes játékok jótékony hatással vannak egy vállalatnál a termelékenységre és a közhangulatra is (bővebben itt). A közösségi hálózatokon való szörfölés pedig bizonyos munkakörökben segítheti a vállalatot, ahogy a beosztott új üzleti kapcsolatot alakít ki azon keresztül. Ráadásul nagyon sokan inkább a reggeli kávészünetet áldoznák fel, mint a saját célú internetezést…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés