Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google-nál is jobb webes kereső?

Kütyük

A Google-nál is jobb webes kereső?

Új keresőmotor készül a Google-t otthagyott alkalmazott révén.

Cuil – a ma bejelentett online kereső neve, melyet tervezői a Google-nél is jobban funkcionálónak propagálnak. A stanfordi professzor, Tom Costello, és felesége, Anna Patterson (aki egyébként korábban a Google-nél dolgozott) nevével fémjelzett szolgáltatás jobb és gyorsabb lesz, mint napjaink legnépszerűbb keresője, állítja a házaspár.

A két megoldás között a rangsoroló rendszer jelenti a legnagyobb különbséget. Ahelyett, hogy a Google-nél működő Pagerank szisztémához hasonlót dolgoztak volna ki (mely a weboldalakon elhelyezett linkekre alapul), a puritánabb, sötét színeket alkalmazó Cuil elemzi a weblapok tartalmát, hogy keresés esetén releváns találatokat adhasson ki. Ezeket a találatokat egyébként a Google-nél megszokott felsorolásszerű megjelenítés helyett amolyan cikkszerűen teszi elérhetővé.

Costello szerint az általuk létrehozott kereső kontextuális, vagyis igyekszik „megérteni” a szöveg tartalmát. A Google-nél háromszor több, jelenleg közel 122 milliárd weblapot monitorozó Cuil esetében ez azt jelenti, hogy ha például a Harry kulcsszót adjuk meg számára, akkor külön fülre csoportosítja a Harry Potterrel és az angol királyi család Harry hercegével kapcsolatos linkeket. Costello állítása szerint háromszor gyorsabban dolgoznak a Cuil crawlerei (vagyis az új weblapokat felkutató/elemző botok), mint a Google-nél alkalmazottak.

Az persze kérdés, hogy pusztán a jobb termék sikerre viszi-e a most induló szolgáltatást – egy olyan környezetben, ahol az internetezők nagy része a keresés szinonimájaként használja a googling kifejezetést, nem lesz könnyű dolga a Cuilnak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés