Connect with us

Hirdetés

technokrata

Katonai erőszak a Google-ön

Kütyük

Katonai erőszak a Google-ön

Az amerikai óriásvállalat kénytelen volt meghajolni.

Nem az első alkalom, hogy arról kell beszámolnunk: az amerikai hadsereg felkérést intézett a Google-höz, miszerint a földfelszínt műholdas fotókon megmutató szolgáltatása nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A Google Earth és Google Maps révén először az iraki háború miatt keveredett ellentétbe a két szervezet, amely végül a Google meghátrálásával végződött. Nemrég azonban ismét arra kérte a vállalatot a Pentagon, hogy távolítson el adatbázisából egyes képeket.

Az Amerikai Egyesült Államok belbiztonságáért felelős katonai központ vezetője, Gene Renuart tábornok azt közölte a nyilvánossággal, hogy azzal a követeléssel fordultak a Google-höz: nyirbálja meg utcaszintű nézeteit. Larry Yu, a vállalat egyik szóvivője elismerte a katonaság felkérésének megtörténtéz, illetve azt is, hogy eleget tettek a kívánságnak. Könnyen lehet azonban, hogy még most sem értek véget az ilyen jellegű követelések: a védelmi minisztérium tovább vizsgálja a Google adatbázisát, hogy érzékeny helyszíneket tartalmazó felvételeket szűrjön ki.

Mint ismeretes az utcaszintű nézethez Google-ös kisbuszok járják az USA-t, és az így készített videókból rakják össze egy-egy utca látképét. A katonaság megpróbált olyan felvételeket is letiltani, amelyek ilyen pozíciókból készültek egy katonai objektumról, azonban ehhez nincsen jogalapja az amerikai hadseregnek: a nyilvános helyről készített felvételek nem minősíthetők védettnek.

Egyenruha nélkül
Nem csak a katonaság fordult már eltávolíttatási kérelemmel a Google-höz: civilek is megkeresték az óriásvállalatot azzal, hogy vegyen ki egy-egy részletet az utcaszintű nézetből. Nyilván nem szánt szándékkal, de olyan részletek is felkerültek ezekre a képekre, amelyek az adott embereket kellemetlenül érintik. Volt, aki például egy San Francisco-i sztriptíz bárból való kilépéskor került lencsevégre, egy nőt pedig napozás közben kapott le a Google kamerája. De fordultak már tényleg extrém igénnyel is a vállalathoz: egy asszony azt követelte, hogy a macskájáról készült fénykép kerüljön ki az online adatbázisból. A Google elutasította ezt a kérést.

Az utcaszintű nézet sajnos egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el (és ott sem mindenhol). Az észak-amerikai kontinensen kívül ez a szolgáltatás még nem él, és egyelőre tervei sincsenek a vállalatnak arra vonatkozólag, hogy mikor indítja be ezt a lehetőséget például Európában.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés