Connect with us

Hirdetés

technokrata

Google: nem segítjük a nemzetbiztonsági hivatalt!

Kütyük

Google: nem segítjük a nemzetbiztonsági hivatalt!

Vagy mégis?

Tekintve, hogy a Google a legnagyobb webes kereső, nem meglepő, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (National Security Agency, NSA) is ezt a szolgáltatást használja, ha céljai indokolttá teszik. Az amerikai vállalat azonban igyekezett elhatárolódni a nagy népszerűségnek az óceánon túl sem örvendő szervezet tevékenységétől. Cáfolta, hogy segített volna az amerikai internetezők elektronikus leveleiben való kutakodásban, és fenntartja azon állítását is, hogy nem vett részt az NSA terrorelhárító programjában.

Ugyanakkor a vállalat annyira óvatosan fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy a gyanakvó internetezők aggodalmait nem oszlatta el. Az, hogy a legnagyobb internetes cégek közül ez a vállalat mozdult elsőnek, és tette nyilvánossá, hogy nem nyújtott segítséget a nemzetbiztonsági hivatalnak, ugyanakkor a Google irányába billenti a mérleg nyelvét.

Figyelünk…
A Wall Street Journalban nemrég megjelent cikk szerint jelenlegi és korábbi hírszerző tisztek szerint a kémügynökség az elmúlt néhány évben már figyelemmel kíséri a belföldi (azaz USA-beli) elektronikus levelek és internetes keresések generálta adatokat. Nem valószínű (habár nem kizárt), hogy ehhez saját fejlesztésű szoftvereket használt volna az ügynökség – sokkal életszerűbbnek tűnik az a feltételezés, hogy a már rendelkezésre álló és bárki számára elérhető eszközökkel végzik ilyen irányú tevékenységüket.

Történhet mindez azonban olyan módon is, hogy direkt felkérik a használt szolgáltatást üzemeltető céget az együttműködésre, amit az NSA a helyi, úgynevezett Patriot Act nevű törvény révén meg is tehet. Ilyen kérésekkel a kormányszerv már élt is a múltban, az viszont nem derült ki, hogy a Google felé előálltak-e ezzel a kívánságukkal. És ha csak ki nem szivárog ez az információ, nem is fog kiderülni soha: az érintetteket ugyanis törvény kötelezi arra, hogy az együttműködésről, vagy az arra való felkérésről hallgassanak, sőt, akár hazudhatnak is róla.

Éppen ezért annak, aki nem bízik a Google-ben (vagy bármelyik másik internetes cégben), érdemes elrejtenie online aktivitásainak nyomait. Ezt például anonim webes proxy-val lehet megtenni, mint amilyen a nemrég megjelent, Windows, Linux/Unix és Mac OS X platformokra egyaránt letölthető Tor. A program nyíltforrású, vagyis szabadon használható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés