Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Ericsson W960i – csúcsragadozó

Kütyük

Teszt: Sony Ericsson W960i – csúcsragadozó

Van szerencsém bemutatni Olvasóinknak a japán-svéd gyártó jelenlegi legnagyobb tudású és egyben legdrágább zenetelefonját, a rendkívül népszerű Walkman termékcsalád csúcsragadozóját, vagyis a Sony Ericsson W960i típusjelzésű készüléket. Jöjjenek máris gyorsan a részletek!

Okostelefon besorolású, high-end kategóriás zenemobilja ugyan eddig is volt a Sony Ericssonnak, de valljuk be őszintén, hogy ez a modell bizony nem volt túl sikeres. A 2006 elején bemutatott Sony Ericsson W950i elsősorban nagyméretű belső memóriájával és érintésérzékeny kijelzőjével próbálta meg elhódítani a vásárlók szívét, akikben ellenben nem kevés ellenérzést váltott ki a fényképezőgép és a Wi-Fi hiánya, a nehézkesen használható billentyűzetről már nem is beszélve.

A Sony Ericsson rendelkezésére állt szinte az egész 2006-os esztendő, valamint 2007 egy része arra, hogy egy kicsit kipofozza a W950i-t, és kiadja annak minden tekintetben továbbfejlesztett, új változatát. A végül is Sony Ericsson W960i névre keresztelt utódmodell idén június közepén mutatkozott be hivatalos formában, piaci debütálására azonban ezt követően még hosszú hónapokat várni kellett.

A telefon egyébként Magyarországon hivatalosan csak 2008 elején jelenik meg a kereskedelmi forgalomban, én viszont abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már november vége óta egy ilyen készüléket nyúzhatok. A telefonról elöljáróban csak annyit, hogy aki a P1i-t szerette, annak ez a készülék is tetszeni fog, a villámgyors működésű mobilokra vágyók azonban jobb, ha azonnal el is felejtik a W960i-t.

Design

Míg a 112 grammos Sony Ericsson W950i 106x54x15 milliméter méretű volt, addig a 119 gramm tömegű Sony Ericsson W960i 109 milliméter hosszú, 55 milliméter széles és 16 milliméter vastag, vagyis elmondható, hogy az új modell sem méret, sem pedig tömeg tekintetében nem hozott jelentős változást. A hagyományos mobilokhoz képest nagy és nehéz W960i az okostelefonok között teljesen átlagos méretűnek és tömegűnek mondható.

A készülékház elegáns fekete színben pompázik, azonban lényeges, hogy az oldaléleken egy meglehetősen vastag fehér csík fut körbe, ami a külcsínt némileg fiatalosabbá és sportosabbá teszi. A hátsó szekció egészét puha műanyag borítja, ennek köszönhetően jól esik kézbe venni a telefont, melynek többi része már keményebb, de mindenképpen minőségi műanyag borítja. A fedlap közepesen csillog, és bizony elég gyorsan rondítják az ujjlenyomataink.

A felső élre került a bekapcsoló gomb – a P1i-n ezen a környéken keresendő az infravörös port, ami a W960i-ről ugyan lemaradt, de őszintén szólva nem sok könnyet hullatunk érte. Ugyancsak legfelül, baloldalt találjuk a stylus nyugvóhelyét: a kis fekete cerka lapított és hagyományos, tehát nem teleszkópos kivitelű. A bal oldalra került a hordszíj rögzítéséhez szánt kiugró fémfül, alatta pedig a tekerhető és benyomható Jog Wheel-re lehetünk figyelmesek. Ez utóbbi készség jelentősen megkönnyíti a telefon egykezes használatát, ellenben kár, hogy a P1i-vel ellentétben alatta nincs ott az a bizonyos ˝vissza˝ gomb.

Jobboldalt, a szolid kis ˝8GB˝ felirat két oldalán teljesít szolgálatot a hangerőállításhoz és zoomoláshoz használatos két kis gomb, ezenkívül pedig a kamera exponálógombját is itt helyezték el a fejlesztők. Az alsó élre került a Fast-port rendszercsatlakozó, melynek tetején egy kis LED található: ez jelzi számunkra például, ha volt egy nem fogadott hívásunk, vagy ha mondjuk már nagyon le van merülve az akkumulátor. 3,5 milliméteres szabványos audiocsati nincs a W960i-n. Az energiaellátásról egyébként egy 950 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor gondoskodik – összehasonlításképp, a P1i akksija 1.120 mAh kapacitással bír.

Kijelző, billentyűzet

Specifikációit tekintve a W960i-be szerelt TFT display semmit sem változott a W950i LCD-jéhez képest, ami persze nem feltétlenül baj, hiszen már a W950i-t sem érte sok kritika a képminősége miatt. A 2,6 colos képátlóval rendelkező panel egész pontosan 53×39 milliméteres felületen tárja elénk a különböző vizuális tartalmakat és információkat. A QVGA, vagyis 320×240 pixeles felbontás kellően részletgazdag megjelenítést tesz lehetővé, és bár a riválisok sokszor már 16 millió színárnyalatú kijelzővel vannak felvértezve, azért a W960i-féle 262 ezer szín is megállja a helyét.

Mint az gondolom már kiderült, a Sony Ericsson W960i egy érintőkijelzős smartphone. Én alapvetően kedvelem az érintőkijelzős készülékeket, hiszen nincs is annál egyszerűbb, mint simán rábökni az általunk használni kívánt funkcióra az LCD-n. Ezzel ez esetben csak annyi a gond, hogy bizonyos ikonok egyszerűen túl kicsik ahhoz, hogy az ujjunkkal pontosan rá tudjunk bökni, ha pedig emiatt elő kell venni a ceruzát, az már nem feltétlenül jó dolog. Ettől függetlenül a W960i barátságos és jól használható kezelőfelületet (UIQ 3) kapott: választhatunk rácsos és listás menümegjelenítési mód között, egyszerre pedig kilenc menüpont fér el a kijelzőn. Az ikonok nem animáltak, hanem két fázisból tevődnek össze. Az öt gyári témabeállítás nagyon jól néz ki, érdemes végig próbálgatni mindegyiket. A készenléti alkalmazás Walkman és üzleti formát is fel tud venni, melyek elnevezése azt hiszem önmagáért beszél.

A billentyűzet fényévekkel jobb minőségű, mint amivel a W950i esetében a sors vert bennünket. Az egymás mellett térközök nélkül felsorakoztatott billentyűk kellően nagy méretűek és nyomáspontjuk is teljesen rendben van. Ha esetleg mégsem szimpatikus ez a hagyományos billentyűzet, adott a lehetőség a kézírásfelismerő technológia, illetve a virtuális billentyűzet használatára – szabad a választás!

Kamera

Bár a szilveszter éjszaka egy kicsit még odébb van, akár már most kibonthatunk egy-két üveg pezsgőt, még pedig annak örömére, hogy a Sony Ericsson végre autofókuszos kamerát rakott egy nem Cyber-shot, hanem Walkman besorolású modelljébe. A pukkanások és a nemes nedű elkortyolgatása után persze gyorsan kijózanodunk, hogy a W960i még mindig nem hozza a Cyber-shot minőséget, azonban ezzel együtt is elmondható róla, hogy jelenleg ez a legjobb minőségű fotókat készítő Walkman telefon, és ugye azért már ez is valami.

Ugyancsak jó hír, hogy az elhúzható lencsevédőt sajnos nélkülöző optika mellé ezúttal nem egy, hanem rögtön két darab LED-segédfény került, ami a nem éppen ideális fényviszonyok mellett történő fotózásnál bizony sokszor jól jöhet. No persze nem valami Nokia N82-féle xenon fényáradatra kell gondolni, de azért a maga nemében elég korrekt kis segédfényt kapott a W960i.

Ha lenyomjuk az oldalsó exponáló gombot, mintegy három másodpercet kell várnunk arra, hogy elinduljon a fényképezőgép szoftvere, melynek segítségével aztán 3 megapixeles (2.048×1.536 képpont), 2 megapixeles, 1 megapixeles, illetve 0,3 megapixeles felvételeket készíthetünk. A képek élességéről autofókusz gondoskodik, bár elég lomhán, hiszen az AF csak 2-3 másodperc alatt találja meg a kellő élességet. A képminőség egyébként három fokozatban állítható és amennyiben közeli témákat szeretnénk megörökíteni, érdemes átkapcsolni makró módba. A fehéregyensúly (felhős, napfény, lámpafény) manuálisan állítható, ezenkívül pedig digitális effekteket (szépia, szolarizáció, negatív), kereteket és éjszakai módot is kapunk a pénzünkért. Negatívum, hogy a kijelzőn megjelenő kép sokat késik a valós történésekhez képest, illetve, hogy a digitális zoom az átlagosnál is gagyibbra sikeredett.

Sorozat módban VGA felbontású fényképek készülnek, ha pedig videózásra adjuk fejünket, akkor maximum 320×240 pixeles felbontást és 15 képkocka/másodperces sebességet tudunk majd kisajtolni a ketyeréből. Az elsősorban videóhívásokhoz szánt második, előlapi kamera VGA felbontású.

Szolgáltatások

A Sony Ericsson W960i sok mindenre használható, de igazán akkor érzi elemében magát, ha zenelejátszásra kerül a sor. A Walkman csúcsmodellben nem kevesebb mint 8 GB integrált memória található, mely rengeteg MP3 és AAC muzsika eltárolására biztosít lehetőséget, ellenben kár, hogy a memóriakártyás bővítési lehetőségről sajnos le kell mondanunk.

Ha a billentyűzet felső-középső részén lévő Walkman gombra rányomunk, akkor 4-5 másodperc alatt elindul a zene szoftver és ezzel párhuzamosan a billentyűzet felső sorában felvillan három új gomb: ezek a fehér megvilágítású érintőgombok dedikált zenei funkciókat tudhatnak magukénak. A nem kevesebb mint 11 különböző EQ beállítást és többek közt Mega Bass-t is tartalmazó lejátszó segítségével többek közt hangulat szerint is csoportosíthatjuk a dalokat, és fontos megjegyezni, hogy az alkalmazás nem csak szépen szól, hanem a szemnek is szép. Talán már mondanom sem kell, hogy a W960i-ben sztereó FM rádió és TrackID funkció is van.

A háromnormás (900/1800/1900 MHz) GSM modullal felvértezett Sony Ericsson W960i érdekes módon csak GPRS és UMTS adatátvitelre képes, vagyis az EDGE és a HSDPA valamilyen, számomra megmagyarázhatatlan okból kimaradt belőle. Ugyancsak furcsa, hogy a Wi-Fi kontroller miért csak a 802.11b szabványt ismeri? A Bluetooth 2.0, az USB 2.0 és az USB Mass Storage funkció adott és hibátlanul működik.

Ami talán leginkább lerontja a W960i bizonyítványát, az a lomha működés. Ebben egyébként sokkal inkább a lassú processzor, semmint a Symbian 9.1 operációs rendszer a hibás – egy 208 MHz-es chip ma már egyszerűen nem képes elegendő kraftot biztosítani. Kárpótlásul legalább a stabilitással nincsenek gondok, aminek ékes bizonyítéka, hogy az én W960i-m az elmúlt mintegy három hétben egyetlen egyszer sem fagyott le, vagy indult újra magától.

Szórakoztatásunkról a Vijay Singh Pro Golf 3D és a QuadraPop gondoskodik, ha pedig a webet szeretnénk böngészni, abban az Opera 8.65 van a segítségünkre, melynek nagyítási szintje 10 százalékos lépcsőnként állítható. Ezenkívül RSS olvasó és egy remekül használható, nagy tudású naptár is került a W960i-be, melynek QuickOffice csomagjával nem csak nézegethetők az Excel és Word állományok, hanem akár újakat is létrehozhatunk a segítségével. Ezenkívül kapunk még PDF szoftver, névjegykártya beolvasót, számológépet, feladatkezelőt, átváltót és stoppert is.

Konklúzió

A Sony Ericsson jó úton halad ezzel a készülékkel: a W960i sokkal jobb, sokkal használhatóbb, mint a W950i volt, azonban még mindig messze van a tökéletestől. Ha lesz egyáltalán ilyen modell, akkor a W970i-től én sokkal gyorsabb működést, fejlettebb vezeték nélküli funkciókat és esetleg bővíthetőséget várnék el.

Pozitívum: jó minőség, szép érintőkijelző, korrekt billentyűzet, zenei érintőgombok, fejlett Walkman funkciók, RDS-es FM rádió, gigantikus belső memória, 3 megapixeles AF kamera, GPRS, UMTS, Wi-Fi, Bluetooth 2.0 (A2DP), USB 2.0, remek stabilitás, személyre szabhatóság, irodai funkciók.

Negatívum: lassú működés, nincs benne EDGE és HSDPA, nincs memóriakártyás bővítési lehetőség, alacsony videófelbontás.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés