Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetigazolvány

Kütyük

Internetigazolvány

„Flicker-kóddal” és ujjlenyomattal a biztosabb online-bankingért.

Az internetes banki tranzakciók biztonságosabbá válnak. A jövőben az online ügyfelek ujjlenyomatukkal fogják tudni azonosítani magukat, és így jóval nagyobb védelmet élveznek hackerek és elektronikus lopás ellen. Az új rendszert a Biel (Svájc) székhelyű AXSionics cég fejlesztette ki, a megfelelő IT megoldást pedig a Siemens IT szolgáltató ágazata, a Siemens IT Solutions and Services (SIS) valósítja meg és működteti. Ennek két kulcsfontosságú eleme az úgynevezett flicker („villódzó“) kód, melyet a bank küld az ügyfél képernyőjére hat mező formájában, melyek színe gyorsan változik feketéről fehérre és vissza. A másik az ügyfél bankkártya-méretű ID-kártyája, azaz internet-igazolványa, amely kétféle optikai szenzorokkal van ellátva, és tulajdonosának ujjlenyomat-információit is tárolja.

Amikor az ügyfél az általa kezdeményezett átutalási tranzakció adatait a bank internet-portálján keresztül bevitte, személyazonosságának és a tranzakciónak a megerősítésére képernyőjének egy kis területén megjelenik a hat mezőből álló flicker-kód. Ez kódolt formában tartalmazza a bankhoz beérkezett átutalási megbízást és a hozzá tartozó tranzakciós sorszámot (TAN). Az ügyfél ekkor internet-igazolványa ujjlenyomat-olvasó szenzoros csíkján végighúzza ujját, majd a kártyát a képernyőn villódzó flicker-kód elé tartja. (A fehér-fekete színek változása ahhoz hasonlóan hordozza a kódolt információt, mint a morze-abc esetén a pont és a vonal). Ha a kártyán tárolt és a szenzorok által érzékelt ujjlenyomat egyezik, akkor a kártya optikai szenzorai a képernyőről leolvassák, a kártyában lévő chip pedig dekódolja a flicker-kód tartalmát (a tranzakció adatait és a TAN-t), és az megjelenik a kártya kijelzőjén.

A tranzakció jóváhagyása úgy történik, hogy az ügyfél a TAN-t begépeli a PC-jén. Az ujjlenyomat-információkat csak a kártya tárolja, a bank-központ nem. A rendszert, amely kiegészítő szoftver nélkül minden szokásos PC-n és laptopon telepíthető, már több svájci és német bank teszteli.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés