Connect with us

Hirdetés

technokrata

Korlátlan Wi-Fi telefonálás mobiltelefonról, a T-Mobile-nál

Kütyük

Korlátlan Wi-Fi telefonálás mobiltelefonról, a T-Mobile-nál

GSM-ről Wi-Fire, hogy olcsóbb legyen.

Az Európában dominánsabb T-Mobile amerikai részlege a minap jelentette be, hogy az internetes hangátvitel nyújtotta előnyöket meg kívánja ismertetni ügyfeleivel. Az USA negyedik legnagyobb mobilkommunikációs szolgáltatója ugyanis pár hete már szabad hozzáférést biztosít az Államok több mint 8500 T-Mobile Wi-Fi hotspotjához a telefonálni vágyók számára. Természetesen az otthonokban található saját vezetékmentes hálózatokon is használható a szolgáltatás.

Két kitétele van csupán a német multinak. Az egyik, hogy vonalanként 20 (öt vonalanként 30) dollárt ki kell pluszban fizetni havidíjként, illetve természetesen olyan készülékeket kell ehhez használni, amelyek fel tudnak csatlakozni az IP-hálózatra. A hagyományos mobiltelefonok döntő többsége erre nem képes, ezért a T-Mobile két új készüléket is megjelentetett amerikai kínálatában: a Nokia 6086-os változatát és a Samsung t409 modelljét. Ezeket két éves hűségnyilatkozattal körülbelül 50 dollárért, vagyis kevesebb mint 10 ezer forintért kínálja az USA-ban a kommunikációs cég.

Miért előnyös a Wi-Fi használata? Nos, egyrészt a nagyobb vasbeton építőanyaggal bíró épületekben a belső, vezetékmentes hálózat nagyobb lefedettséget kínálhat, mint amit az adott celláért felelős adótornyok biztosítani képesek. Emellett, ha valaki rendszeresen és sokat beszél, a 20 (30) dollárnál többet takaríthat meg az ingyenes hálózat-használattal. Mike Selman, a vállalat amerikai részlegének termékmarketing igazgatója szerint a vezetékmentes hívások közel 30 százaléka az otthonokból indul ki. Ezzel kvázi végleg ki lehetne ütni a vezetékes telefonszolgáltatást, hiszen az otthoni vonalra a továbbiakban semmi szükség, ha a mobiltelefonról fix havidíjért (majdnem) ugyanaz a szolgáltatás elérhető – kényelmesebben (nincs drót, nincs plusz készülék).

A telefonok gyakorlatilag bármelyik Wi-Fi routerre fel tudnak csatlakozni, és a T-Mobile állítása szerint akkor sincsen gond, ha a felhasználó kisétált az útirányító hatósugarából – ekkor automatikusan átvált GSM-hálózatra a készülék, a beszélgetés pedig tovább folytatódhat (természetesen már percdíjas formában). Nem meglepő módon saját routereit ajánlja a szolgáltatás otthoni használatához a vállalat, mégpedig három okból is. Egyrészt ezek az eszközök ismerik a QoS-t, vagyis képesek magasabb prioritást biztosítani az IP-alapú hangkommunikációnak, így le/feltöltés esetén sem kezd el szakadozni a beszélgetés. Másrészt rendelkeznek egy olyan gombbal, ami lehetővé teszi, hogy még ha titkosítást is alkalmaz az adott útválasztó, a telefon akkor is tudjon – mindenféle külön konfigurálás nélkül – csatlakozni az eszközhöz. Végül a fogyasztást is optimalizálták a T-Mobile mérnökei: a tesztek szerint a jóval energiaigényesebb Wi-Fi használat során tovább bírták a telefonok egy akkumulátortöltéssel, ha a cég saját routereivel használták őket.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés