Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia 6300 – szimpatikus!

Kütyük

Teszt: Nokia 6300 – szimpatikus!

Sokat gondolkoztam azon, hogy milyen címet is adhatnék ennek a tesztnek és végül is egyetlen szó maradt, mely teljes mértékben kifejezi azt, amit a Nokia 6300-ról gondolok. Szimpatikus. De még mennyire! Most pedig jöjjenek a részletek!

2006. november 28. – ez a dátum jelen tesztalanyunk születésnapja, ugyanis ezen a napon jelentették be Amszterdamban. Szerencsére nem kellett túl sokat várnunk a tesztkészülék megérkezésére, csak éppen annyit, hogy ezen idő alatt kellő érdeklődés alakuljon ki bennünk a telefon iránt. A bejelentés kapcsán úton-útfélen azt lehetett hallani, hogy a Nokia 6300 végre egy valódi ultra-vékony modell a finn gyártó kínálatában. Nos, rögtön az elején le kell szögeznem, hogy vékonynak vékony, de azért nem túlságosan. Részletek hamarosan.

Sokan elsőre azt gondolták, hogy a Nokia 6300 esetleg a Nokia 6233 leváltására hivatott, aztán gyorsan rá kellett jönniük, hogy erről szó sincs, hiszen a 6233 nem egy tekintetben többet tud, mint a 6300. Ezzel azonban szerény véleményem szerint semmi probléma nincs, hiszen a 6300 egyszerűen másoknak készült, mint a 6233. Valahogy úgy kell elképzelni a dolgot, hogy a 6233 tudás, a 6300 pedig inkább design tekintetében viszi a pálmát. Lényeg a lényeg: a 6300-tól senki se várjon világmegváltást, mert arra egyáltalán nem alkalmas, viszont tény, hogy ˝személyében˝ egy olyan kellemes, teljesen korrekt mobiltelefont ismertem meg, melyhez már nagyon rég nem volt szerencsém.

Design

No, akkor lássuk gyorsan, hogy hogyan is állunk ezzel az ultra-vékonysággal! A Nokia 6300 egész pontosan 11,7 milliméter vastag, vagyis nem az az igazi szuper-vékony mobil, hiszen gondoljunk csak arra, hogy egy Motorola F3 9 milliméter, egy Samsung Ultra Edition 5.9 pedig ugyebár alig 5,9 milliméter vastag. Ezzel együtt nem sok kritika érheti a Nokia tervezőit, mert a 6300 talán éppen amiatt esik annyira jól kézre, mert egy kicsit talán vastagabb a legfrissebb divatirányzat által diktált normáknál.

A 106,4 milliméter hosszú és 43,6 milliméter széles készülék tömege alig 91 gramm, ami annak fényében mindenképp örvendetes, hogy borítása fémből, egész pontosan rozsdamentes acélból készült. Minőség kérdéskörben szinte csak szuperlatívuszokban beszélhetünk a 6300-ról, pedig ez nem is egy felsőkategóriás, százezer forint feletti árú telefon. A borítás rendkívül masszív kialakítású, semmi sem lötyög, egyszerűen jól esik kézbe venni!

Elsőre talán fel sem tűnnek a két oldalélen elhelyezett LED-ek, melyek kék fényükkel az elmulasztott hívásokat és a beérkezett üzeneteket jelzik számunkra. Baloldalt ezt leszámítva semmit sem találunk, az ellentétes oldalon pedig csak a hangerőállításhoz használatos +/- gombpár lakozik.

Régi Nokia-szokás szerint a bekapcsoló gomb a felső élre került. Ezzel természetesen nem csak a ki- és bekapcsolás hajtható végre, hanem akár a billentyűzet zárolása és a profilváltás is. Összesen hat darab, személyre szabható profilt kapunk, no és az elmaradhatatlan repülőgép üzemmódot. Bejövő hívásainkat nem csak hatvannégy szólamú polifonikus és MP3 csengőhangok, hanem vibra rezgés, fényjelzés és hívásvideó is jelezheti.

Az alsó élen két fedetlen és egy fedett csatlakozóaljzat sorakozik egymás mellett. Utóbbi a miniUSB port, a másik kettő pedig a töltőcsatlakozó, illetve a 2,5 milliméteres audio dugalj.

Kijelző, billentyűzet

Abban, hogy a Nokia 6300 olyannyira szimpatikussá váljon számomra, egyrészt a masszív kialakításnak és az elegáns megjelenésnek, másrészt a kijelzőnek volt fő szerepe. A TFT technológiájú display-re egyetlen rossz szavunk sem lehet, hiszen mind felbontása, mind színmélysége megfelel a modern kor elvárásainak. A 31×41 milliméteres fizikai méretekkel rendelkező panel QVGA, vagyis 240×320 pixeles felbontással büszkélkedhet és bizony nem kevesebb mint 16 millió színárnyalatot képes a szemünk elé tárni. Felesleges tovább ragozni: a Nokia 6300 kijelzője egyszerűen gyönyörű!

A háttérkép természetesen könnyen lecserélhető és mindenképpen érdemes kipróbálni az animált háttérképeket. Nekem legjobban az a verzió tetszik, amikor a kijelző alján lágy szellő ringatja a napraforgókat, melyek felett percenként elszáll egy repülőgép, egy a pontos időt tartalmazó zászlót húzva maga után. Szép és egyben ötletes megoldás!

A legújabb S40 platformra épülő Nokia 6300-ról nem hiányozhat a hasznos aktív készenlét funkció sem, a betűméret pedig alkalmazásonként szabályozható. Az üzenetszerkesztő és a webböngésző 3, a névjegyzék 2 különböző betűméretet támogat, így a karakterek leolvasása senki számára nem jelenthet gondot. A menürendszer 3×3-as felépítésű és animált ikonokból áll.

A kék háttérvilágítású billentyűzet kiválóan használható, a gombok kézreállnak, méretük jól eltalált és a nyomáspontjuk sem kifogásolható. Az ezüst peremes navigomb középső része átlagon felüli méretekkel bír, mellette pedig két funkciógomb és két híváskezelő gomb található. A hagyományos szám/karakter billentyűk egyetlen nagy közös tömbbe vannak besorolva.

Kamera

Először jöjjön a feketeleves: a Nokia 6300 optikája nem kapott elhúzható lencsevédőt, vagyis fennáll az idő előtti összekarcolódás veszélye, de ami talán ennél is fájóbb, hogy a LED-vaku és az autofókusz is hiányzik a kamerából. Kár érte, de persze sok olyan Nokia 6300 tulajdonos lesz, akit ezek a dolgok a telefon néhány éves (optimista álláspont) élettartama alatt abszolút nem fognak érdekelni.

A képminőség három lépcsőben kontrollálható, a 2 megapixeles CMOS szenzorra épülő kamera maximális fotófelbontása pedig 1.600×1.200 pixel. Ezenkívül még a következő üzemmódok állnak a rendelkezésünkre: 1.280×960, 800×600, 640×480, 320×240 és 160×120 pixel. A 2 megapixeles fotók minősége ha nem is kiváló, de legalábbis elfogadható, ellenben a mindössze 176×144 pixeles maximális videófelbontás 2007-ben szinte már röhejes, pláne egy ilyen, amúgy nagyon profin összerakott mobil esetében.

A digitális zoom nyolcszoros nagyításra képes, gyors és fokozatmentes működésű, valamint még a legnagyobb felbontás mellett is használható. Ha túl sötét van, akkor segédfény hiányában egyedül az éjszakai üzemmódra hagyatkozhatunk, az időzítő 10 másodperces késleltetéssel dolgozik, az exponálás hangja pedig kikapcsolható. A képvisszanézési idő 3, 5 és 10 másodperc lehet, ezenkívül pedig szólnunk kell még a manuális fehéregyensúly (napos, felhős, izzó, neon) állításról, illetve a digitális effektekről (szürkeskála, szépia, negatív, napos).

Pozitívum, hogy sorozatfelvétel módban a felbontás megmarad 2 megapixel és ilyenkor 3 felvétel készül egyszerre. A fotókat és videókat az alig 8 MB-os integrált memória helyett inkább a bővítőslotba tett memóriakártyára érdemes elmenteni. A microSD kártyák cseréjéhez nem kell újraindítani a telefont, de a hátlapot azért sajnos le kell venni.

Szolgáltatások

A kamerával lőtt felvételek néhány gombnyomással továbbíthatók MMS-ben és Bluetooth-on keresztül, amúgy pedig természetesen SMS-eket, e-maileket, flash-, IM- és audioüzeneteket is küldhetünk, illetve fogadhatunk a telefonnal. Az SMS-ek legfeljebb ezer karaktert tartalmazhatnak, az MMS-ek mérete 300 KB-ban van maximalizálva. Az elektronikus levelezési kliens egy különálló Java alkalmazás, mely csatolmányokat is képes kezelni.

Az ezer férőhelyes, hívócsoportos telefonkönyv egy minden hájjal megkent darab, lévén, hogy bejegyzésenként több mint egy tucat kiegészítő adatot tud eltárolni, így például beceneveket, születésnapokat, hívóvideókat, vagy PTT azonosítókat. A jegyzetkészítővel maximum 3.000 karakteres kis szövegek írhatók, a számológéppel pedig nem csak alapszámítások, hanem sin és cos műveletek is végrehajthatók.

A naptár remek kialakítású: a kijelző felső részén a havi nézet, alul pedig az éppen aktív nap tartalma látható, egymás mellett. A naptár egyébként öt különböző bejegyzést támogat. A kikapcsolt állapotban is működőképes ébresztő csak egyetlen időpontot ismer, akkor viszont MP3 muzsikával és rádióval egyaránt képes felkelteni bennünket. A szundi időtartama 5 és 60 perc között állítható.

Az MP3, AAC és eAAC+ támogatású zenelejátszó ötsávos ekvalizerrel büszkélkedhet, de ami ennél sokkal fontosabb: a háttérben is működik és támogatja a sztereó Bluetooth (A2DP) füleseket. A diktafonnal maximum 60 perces hanganyagok vehetők fel és még sztereó FM rádiót és Visual Radiot is kapunk a pénzünkért.

A telefonra gyárilag három játék (Snake III, Soccer 3D, Sudoku2) és öt felhasználói alkalmazás (Converter, Opera Mini, Presenter, Sensor, World Clock) van telepítve.

Konklúzió

A háromnormás (900/1800/1900 MHz) Nokia 6300 egy olyan készülék, melyet pillanatok alatt meg lehet szeretni. A minősége messze meghaladja a kategóriaátlagot, a kijelzője gyönyörű és a 3G-t leszámítva tulajdonképpen minden benne van, amire egy átlag mobilosnak szüksége lehet. Remek vétel!

Pozitívum: kiváló minőség, remek display, 2 megapixeles kamera, microSD bővíthetőség, GPRS és EDGE, Push To Talk, Bluetooth 2.0, fejlett zenelejátszó, jó naptár, üzenetküldési funkciók, sztereó FM rádió.

Negatívum: nincs 3G és infravörös port, a kamera tudása lehetne nagyobb, a memóriakártya cseréjéhez le kell venni a hátlapot.

A cikk írásának időpontjában a Nokia 6300 az XXL GSM-nél 69.900 forintos áron kapható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés