Connect with us

Hirdetés

technokrata

Érintés nélkül

Kütyük

Érintés nélkül

A mobil szolgáltatások következő generációja.

Az Európai Bizottság társfinanszírozásával létrejött magyar vezetésű európai konzorcium felgyorsítja az NFC (Near Field Communication=közeli rádiófrekvenciás kommunikáció) alkalmazások fejlesztését.

Egy vállalatokból, egyetemekből és felhasználói csoportokból létrejött európai konzorcium nyílt architektúrát dolgoz ki az NFC-képes, azaz a fizikai kontaktust nem igénylő mobiltelefonos alkalmazások fejlesztésére, telepítésére és használatára. Az Európai Bizottság ˝Az információs társadalom technológiái˝ programja (IST, Information Society Technologies) által társfinanszírozott StoLPaN projekt (Store Logistics and Payment with NFC – logisztika és fizetés NFC technológiával) célja, hogy NFC-re alapuló mobiltelefonos szolgáltatások fejlesztéséhez nyílt üzleti és műszaki keretrendszereket dolgozzon ki. Ezek a keretrendszerek egyszerűbbé teszik az NFC-re felkészített mobil alkalmazások telepítését, függetlenül a telefon típusától és az igényelt szolgáltatás jellegétől.

Az európai konzorcium tagjai a Motorola, az NXP Semiconductors, az Auto-ID-Lab St. Gallen, a Banca Popolare di Vicenza, a Bull, a Baker&McKenzie, a Consorzio Triveneto S.P.A., a Consult Hyperion, a Deloitte, a Fornax, a Libri, a Safepay Systems, a Sun Microsystems, a T-Systems, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara.

Bizonyos területeken – többek között kártyás fizetésnél, tömegközlekedési jegyek eladásánál -, ahol a tranzakcióban résztvevő eszközöket elegendő csak kis távolságra (kevesebb, mint 10 centiméter) közelíteni egymáshoz, egyre gyakrabban használnak fizikai kapcsolódást nem igénylő alkalmazásokat. Mindez előrevetíti, hogy a mobiltelefon funkciói hamarosan kiegészülnek a készpénzes és kártyás fizetés lehetőségeivel. Napjainkban dinamikusan terjednek az érintkezés nélküli szolgáltatások, ezt támasztják alá a közelmúlt bejelentései is, többek között a kontaktus nélküli készpénz-helyettesítő kártyák és terminálok tervezett bevezetése Londonban, valamint a GSM Association erőfeszítései az NFC szabványosítására. A világszerte végzett tesztek alapján a fogyasztók kedvelik, hogy az NFC-nek köszönhetően mobiltelefonjukról egyszerűen és gyorsan tudnak fizetni, információt cserélni és egyéb szolgáltatásokat igénybe venni.

A StoLPaN projekt számos felhasználási lehetőség elemzésének és tesztelésének eredményét veszi alapul keretrendszerének kidolgozásához, amely a technológia átjárhatóságát biztosítja. A felhasználási módok vizsgálatai meghatározzák azt is, hogy milyen üzleti szabályok mentén alakul ki az NFC-ökoszisztéma, amelynek tagjai az NFC-szolgáltatások gyártói, szolgáltatói és felhasználói. A projekt eredményeit az egyes területek szabványügyi hivatalai ültethetik át a gyakorlatba.

A keretrendszer a már piacon lévő érintkezés nélküli szolgáltatások egyesítésével a mobilpiacra való jutást segíti. A kutatás folyamán olyan keret-alkalmazást alakítanak ki a projekt résztvevői, amely számos érintkezés nélküli alkalmazás futtatását egységes felületen teszi lehetővé – a koncepciót bemutatandó jelleggel. Ilyen alkalmazások például a fizetés, beléptető rendszerek használata, jegyeladás, vásárlói hűségpontok és kedvezmények nyilvántartása. A kontaktus nélküli technológia egy másik alkalmazási területével, a logisztikával is foglalkozik a projekt. A termékek érintkezés nélküli címkézésével a vonalkódhoz képest új perspektívák nyílnak meg.

A StoLPaN várhatóan 2007 nyaráig kibocsátja az üzleti szabályok és a műszaki követelmények első verzióját. Ezekkel együtt jelenik meg a keret-alkalmazás első változata is, amely a jegyeladás és a zárt fizetési megoldások területén mutatja be az alkalmazás használatát. A StoLPaN projekt a tervek szerint 2009-ben zárul le.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés