Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szeméttelepek a Google műholdtérképén

Kütyük

Szeméttelepek a Google műholdtérképén

Modern technikával a környezetszennyezés ellen.

A Google Earth igen nagy népszerűséget vívott ki magának a részletes műholdfelvételek nyilvánossá tételével, a földfelszín böngészhetőségével – többek között fórumunkban is élénk diskurzus folyik az érdekesebbnél érdekesebb helyekről. A szolgáltatás renoméját tovább emelte a nemrég kiadott új változat (letöltés itt), mely az ismertebb épületeket és a domborzati viszonyokat tette valóban három dimenzióssá. A Google Earth azonban másra is használható – a környezetszennyezés elleni harcban is bevethető.

Nemrég közölte az USA-beli Enviromental Protection Agency (Környezetvédelmi Ügynökség, EPA), hogy többek között a Google, a Microsoft és más, a Föld felszínének térképezésében és online közreadásában érdekelt cég számára könnyebbé kívánja tenni a szennyezett területek felfedését. Az EPA-nál rendelkezésre álló hatalmas adatmennyiség jobban kezelhető és könnyebben elérhető lenne, ha ezeket a már ismert térképadatbázisokban adnák közzé. Ezzel a környezettudatosságot kívánják fejleszteni az emberekben, illetve a többi szövetségi ügynökségnek, vállalatoknak, a térképező szolgáltatásra alapozó külső vállalkozásoknak, és egyáltalán, minden érdeklődőnek szeretnék biztosítani az információkhoz való egyszerű hozzáférhetőséget.

Ezek az adatok kulcsszerepet játszhatnak számos területen – a projekten dolgozó menedzserek egyike szerint például az ingatlanbecslés is sokat profitálhatna belőle, de a földmunkák tervezésénél is hasznos lehet. Az elgondolást bevezető kezdeményezés jelenleg egyetlen XML file formájában létezik; az állomány mintegy 1600 olyan helyszínről biztosít információt (természetesen az Egyesült Államokban), melyek kiemelt figyelmet érdemelnek. Az amerikai kongresszus 1980-as határozata óta az EPA ezt a listát használja arra, hogy bemérje, megvizsgálja és kitakarítsa, kitakaríttassa a leginkább szennyezett földterületeket, kémiai üzemeket, sugárzó anyagot tartalmazó helyeket és más, veszélyes és/vagy szennyező forrásokat. Az év végére az online térképészeti szolgáltatásokon keresztül elérhető bejegyzések száma a kezdeti 1600-ról 100 ezerre emelkedhet.

Tulajdonképpen maga a Google indította be a folyamatot azzal, hogy felkereste az EPA képviselőit. Ez azonban csak egyik lehetséges kiaknázása a részletes műholdtérképeknek; az USA által végzett geológiai felmérés adatai például hasonló módon elérhetőek. A lehetőségek pedig szinte végtelenek, hiszen rengeteg olyan szempont van, ami szerint meg lehet jelölni az egyes helyeket a Föld felszínén. Itt olvasható egy másik, az Európai Űrügynökség együttműködésével létrehozott lehetőség bemutatója.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés