Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy ország, Internet nélkül

Kütyük

Egy ország, Internet nélkül

Ahová az okostelefonok hozhatják el a szabadságot

Talán még a legelmaradottabb afrikai országban is van lehetőség internetezésre – annak, aki meg tudja fizetni. Tulajdonképpen egyetlen olyan állam van csupán anyabolygónkon, ahol a Világhálóhoz való hozzáférés teljes egészében tiltott a helyi állampolgároknak, és ez a nemrég kísérleti atomrobbantást végrehajtó Észak-Korea. A félsziget északi része hihetetlen fejlettségi lemaradásban van a déliekhez képest (még ha ez utóbbinak nincs is saját atombombája), amit jól bizonyít egy nemrég napvilágot látott amerikai fénykép. Az Egyesült Államok műholdja éjszaka fényképezte le a kelet-ázsiai régiót, és amint az a képen jól látszik, Kína keleti partja és Dél-Korea fényárban úszik – Észak-Koreában pedig mintha valaki lekapcsolta volna a villanyt.

Ez az az ország, ahol a televíziók és rádiók fizikailag korlátozottak – azért, hogy csak az állam által ellenőrzött frekvenciákat tudja a helyi lakosság fogni. Ez az az ország, ahol 2004-ben egyszerűen betiltották a mobiltelefon-használatot; ez az az ország, melyet idén májusban a leginkább cenzúrázott államnak minősítettek – pedig olyan nemzetek „versengtek” a címért, mint Burma vagy Szíria. És ez az az ország, ahol az Internet nagyjából teljesen ismeretlen fogalom.

Nem Észak-Korea az egyetlen, ahol korlátozzák a Világhálóhoz való hozzáférést; de a többi állam diktátora megtalálta a módját, hogy miként szűrjék hatékonyan a tartalmakat. Gondoljunk csak Kínára, ahol még az olyan hatalmas amerikai cégek, mint a Google, is behódoltak a helyi vezetés követeléseinek. A koreai félsziget északi részén azonban nem vesződtek ilyen technikák telepítésével – egyszerűen nincs lehetőségük az ott élő embereknek arra, hogy felcsatlakozzanak az információs szupersztrádára. Éppen ezért hívják Észak-Koreát az Internet fekete lyukának.

Pedig a dicsőséges vezér, Kim Dzsong Il érdeklődik a technika iránt – amikor 2000-ben az akkori külügyminiszter, Madeleine K. Albright látogatást tett az ország fővárosában, Phenjanban, egyértelműen bebizonyosodott, hogy a „főnök” igenis használja az Internetet. Az USA külügyminisztere arra kérte Kim Dzsong Ilt, hogy az álljon rendelkezésére telefonon keresztül, az észak-koreai vezető elkérte Albright e-mailcímét (az nem derült ki, hogy a miniszter asszony vajon eleget tett-e a kérésnek).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés