Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szoftverek helyett webszolgáltatások

Kütyük

Szoftverek helyett webszolgáltatások

A jövő útja.

Az üzleti célú szoftverfejlesztés egyre inkább a webszolgáltatásfejlesztés irányába mozdul el – a hagyományos szoftverfejlesztő vállalatoktól sorra csábítják el a programozókat a kisebb-nagyobb, webszolgáltatást nyújtó cégek. Ezek nem ritkán olyan szolgáltatásokat nyújtanak az Interneten keresztül, melyeket korábban csak (offline) szoftveres módon lehetett elérni. Például a Google, a Yahoo és az Ebay is kínál a Microsoft szoftverei által nyújtott lehetőségeket biztosító megoldásokat az Interneten át. Szövegszerkesztő, táblázatkezelő webszolgáltatások garmadája lepi el az Internetet; a Google például nemrég rukkolt elő Writely névre keresztelt webszolgáltatásával.

Ám ahelyett, hogy egyetlen meghatározott operációs rendszerhez vagy adatbázistípushoz szerződtetnének programozókat, a Web nehézágyúi – mint az Amazon – inkább saját IT-infrastruktúrájukat alakítják át olyan platformmá, amely lehetővé teszi külső alkalmazások futtatását. A programozók pedig megkapnak mindent, amire szükségük van: dokumentációt, ingyenes eszközöket, kódmintákat stb. Greg Isaacs, az Ebay Developers Program vezetője a következőképp foglalta ezt össze: „A dolog szépsége, hogy mi válunk az ecommerce operációs rendszerévé.”

Változóban van a programfejlesztési költségek finanszírozási modellje is: az Ebay például azzal próbálja magához csábítani a fejlesztőket, hogy az üzleti site-okon keresztül keletkezett bevételt osztja meg velük; ezzel sarkallva újabb és jobb megoldások létrehozására őket. És természetesen az is vonzza a programozókat, hogy a legújabb technológiákkal dolgozhatnak, mondta Isaacs, aki ezt a tényezőt angolul „coolness factor”-ként definiálta.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés