Connect with us

Hirdetés

technokrata

A 802.11n szabványtervezet, 2. rész

Kütyük

A 802.11n szabványtervezet, 2. rész

A cikksorozat második részében Tim Higgins felfedi az elképesztően alacsony együttműködési-képességét az új, szabvány előtti 802.11n termékeknek.

Nem használtam az Azimuth rendszerét ebben a tesztben, hanem inkább az interferenciamentes laborban kísérleteztem közeli és távoli hatótávolságú tesztekkel. A routereket egy asztallapra helyeztem az első ábrán látható módon, egy Dell Inspiron 4100 notebook kíséretében, ami a kártyákat kínálta hellyel, kb. 30-90 centiméterre a routerektől.
Először leszedtem a korábban telepített wireless programokat, majd a Windows System Restore segítségével létrehoztam egy mentési pontot. A tesztelés a következőképpen zajlott:

    * 1: Ha találtam frissebb drivereket, azokat raktam fel, ha nem, akkor a CD-ről telepítettem őket.
    * 2: Bekapcsoltam a routert, majd asszociáltam a kártyát (STA) a kliens menedzser alkalmazással (kivéve a WPC54G-t, ami az XP Zero Config-ot használta).
    * 3: Elővettem az IxChariot programot a throughput.scr szkripttel, majd fájlméretet 1,000,000 bájtra állítottam, s TCP/IP protokollal fel/le egyaránt folyt az adatforgalom, egy percen át.
    * 4: Ha a teszt kész, router lekapcs
    * 5: 2-4 lépések megismétlése, amíg a kártyákat minden routerrel le nem teszteltem.
    * 6: Leszedtem a drivert és a kliensprogramot, lefuttattam a Windows System Restore-t, és visszaállítottam a rendszer a korábbi állapotra.

Az 1-6 lépéseket addig ismételtem, amíg mindent mindennel le nem teszteltem.
Az eredmények két táblázatban láthatók (a jobb olvashatóság miatt). Fontos megjegyzések:

    * A jó hír, hogy mindenki mindenkivel képes volt feltöltési és letöltési irányú kommunikációra és asszociációra. Ezen túl hatalmas különbségek mutatkoztak.
    * A legjobb eredmények akkor születtek, ha az egyes routereket hozzájuk illeszkedő kártyával használtam; a táblázatban ezek cellái sötétebbek.
    * A következő legjobb sebességet a Netgear és a Buffalo termékekkel értem el, amelyek egyaránt a Broadcom Intensi-fi chipseteket használták; a sávszélesség mintegy 5 – 8%-kal csökkent a korábbihoz képest.
    * A legtöbb kombinációban a fel/le irányok sebessége egyenetlen volt. A legtöbbször a feltöltési irány nyomta el a letöltési irányt, néha mintegy 3X mértékben

A legrosszabb együttműködési képességgel ellátott router a Netgear, mivel a két 11n terméke különböző chipsetet használ: a MIMO termékek két különböző generációs Airgo MIMO chipsetet használnak. A Netgear termékek keverése, Broadcom, Marvell vagy Airgo chipsettől függetlenül, alig járt többel, mint 20 Mbps sávszélesség.
A Netgear WN511T kliens menedzser program is hibásan viselkedett. A notebookom minden olyan esetben újra kellett indítanom, amikor egy másik routerhez szerettem volna asszociálni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés