Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D-s kép akár a saját házunkról is – az űrből

Kütyük

3D-s kép akár a saját házunkról is – az űrből

A Google legújabb szolgáltatása, a Google Earth végre véglegessé vált – csodálatos felvételeket nézhetünk a világ minden pontjáról, térképként használva a műholdképeket.

Április elején írtunk arról, hogy az USA-beli internetes vállalat űrből készített fotókat, azaz „légifelvételeket” tesz böngészhetővé felhasználói között. Mindezt nem csak ad hoc módon, hanem konkrétan arról a területről, amelyre az internetező kíváncsi. A kutakodók megadhatnak például egy címet, majd a Satellite linkre kattintva meg is nézhetik azt, hogyan néz ki felülről, az űrből. Ezt a képet természetesen lehet nagyítani, kicsinyíteni, illetve a kurzor mozgatásával a szomszédos területek is „felfedezhetők”.

John Hanke, a Google egyik vezető menedzsere a következőképp nyilatkozott: „ A Google Earth a szélessávú streaming technológiát és a háromdimenziós grafikát használja fel, ezáltal sokkal inkább egy videojátékra hasonlít; lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy interaktívan felfedezzék a világot – saját szomszédságukban vagy akár a Föld másik részén.” A menedzser egyébként a vállalat Keyhole részlegénél dolgozik; ezt a képfeldolgozással foglalkozó céget még tavaly októberben vásárolta fel a Google. Ennek segítségével vált egyáltalán lehetővé a térképböngésző szolgáltatás elindítása.

A szolgáltatás igénybe vételéhez le kell tölteni és fel kell telepíteni egy durván 10 MB-os szoftvert – ez nekünk elég lassan ment, bizonyára a sok érdeklődő miatt. A Google Earth kipróbálásához, használatához szükséges program éppen ezért a Terminal Download adatbázisából is letölthetővé vált, így olvasóink nagy sebességgel tölthetik le. Minimális rendszerkövetelmény: Intel Pentium PIII 500 MHz, 128 MB RAM, 200 MB-nyi szabad merevlemez-terület, és egy legalább 16 MB-tal rendelkező 3D-s videokártya. 1024×768 pixeles felbontásnál kisebb beállítás esetén ne is próbálkozzunk.

Installálás után rákereshetünk például településnévre, amire egy bizonyos szintig automatikusan ráközelít a virtuális kamera. Kedvenc helyeink koordinátáit eltárolhatjuk, így később könnyedén visszatalálunk ezekre a pontokra, nem kell sokáig keresgélni. Saját ízlésünknek megfelelően állíthatjuk a magasságot (zoom), illetve forgathatjuk is az elénk táruló képet. Sok szűrővel is ki lehet egészíteni a látványt – bankok, klubok, kávézók, bevásárlóközpontok stb. lokációjával. Ez utóbbi természetesen inkább csak USA területén hoz látványos eredményt. A szerző még saját házára is rábukkant pár percnyi kutatás után, érdekes élményt nyújtott az ismert tető viszontlátása. És egy jótanács a magyar helységnevekhez: mivel az ékezetes karaktereket nem kezeli a rendszer, Üröm helységet például Ueroem néven keressük (de vajon miért lett Vörösvár Werishwar?).

Létezik egy továbbfejlesztett változata is az alkalmazásnak, ez olyan funkciókkal van kiegészítve, mint például a GPS, azaz a globális helyzetmeghatározó rendszerrel való kompatibilitás, illetve magyarázatok, ismertetők – ennek használata egy évre 20 dollárba kerül. A kereskedelmi változat, mellyel nyomtatni is lehet, illetve egyéb profi eszközökkel is ellátta a fejlesztő, évi 400 dollárért vehető igénybe. Az alapszoftver azonban ingyenes.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés