Connect with us

Hirdetés

technokrata

A morzézés gyorsabb mint az SMS-ezés

Kütyük

A morzézés gyorsabb mint az SMS-ezés

Úgy tűnik, hogy morzejelek segítségével még mindig gyorsabban lehet kommunikálni, mint mobiltelefonos üzenetek révén, még akkor is, ha mondjuk a morze rendszert egy 93 éves idős ember, az SMS-t pedig egy tizenéves fiatal használja.

Az egyik nagy ausztrál múzeum a napokban egy érdekes versenyt szervezett, melynek köszönhetően fény derült arra, hogy az újabb üzenetküldési megoldások nem feltétlenül gyorsabbak elődeiknél.


A nemes viadal győztese meglepő módon egy 93 esztendős úriember lett. Gordon Hill elmondta, hogy 1927-ben ismerkedett meg a morzejelekkel, amikor is állást kapott az ausztrál postánál. Hill könnyedén maga mögé tudta utasítani alig 13 éves kihívóját, aki a legmodernebb technikát használta azonos célra: SMS-t pötyögött be a mobiltelefonjába. Emberünk üzenetét egyébként egy 82 esztendős társa fogadta, az ugyancsak komoly morze tapasztalatokkal rendelkező Jack Gibson.

A szervezők arra kérték a versenyzőket, hogy a következő angol nyelvű szöveget továbbítsák társuknak: ˝Hey, girlfriend, you can text all your best pals to tell them where you are going and what you are wearing˝. A morze rendszert használó csapatnak alig 90 másodpercre volt szüksége a szöveg átvitelére, az SMS-t használó fiatal brigádnak viszont majdnem 110 másodpercig tartott ugyanezen feladat végrehajtása.

A morzejeleket egyébként 1832-ben fejlesztette ki Samuel Morse és a tengerészeti kommunikációnak egészen 1997-ig ez a rendszer volt a gerince.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés