Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rovarszem felépítésű lencsék kerülhetnek az új kamerás mobilokba

Kütyük

Rovarszem felépítésű lencsék kerülhetnek az új kamerás mobilokba

A rovarok szeméhez hasonló felépítésű, több darabos lencsék a közeljövőben forradalmasíthatják a kamerás mobiltelefonok piacát.


A jelenleg forgalomban lévő fényképezős telefonokban alkalmazott hagyományos lencsék méretét egy bizonyos szintnél nem lehet kisebbre venni, ugyanis ily módon jelentősen csökkenne a látószög. A mostanság fejlesztés alatt álló, több komponensű, adott esetben több száz mikrolencsét tartalmazó lencsék viszont tized akkora méret mellett is a mostaniakéhoz hasonló látószöget és képminőséget tudnak biztosítani.

A német Fraunhofer Intézet, a svájci SUSS MicroOptics és az ugyancsak svájci NeuChatel Egyetem munkatársainak nemrégiben sikerült kifejleszteniük egy több komponensű, újgenerációs műanyag mini lencsét. A mindössze 2 milliméter vastag kísérleti példányban huszonegy darab fényvezető komponens teljesít szolgálatot, melyek mindegyike három-három miniatűr lencsét hordoz magában. Minden egyes lencse egy kicsit más irányban áll, és más-más képrészletet juttat el a képérzékelőre.

Andreas Brauer, a Fraunhofer Intézet munkatársa az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy elméletileg akár néhány száz mikrométeres vastagságú lencséket is le lehetne gyártani. Ezen lencséket a későbbiekben bankkártya jellegű eszközökben is fel lehetne használni, és alapszintű képfelismerő funkciókkal is el lehet látni. Egyetlen miniatűr komponens lencse 250×250 pixeles, vagyis 0,06 megapixeles felbontású, ráadásul olcsón előállítható még a jelenlegi litográfiai eljárások segítségével is.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a rovarszemhez hasonló felépítésű lencsékre épülő kamerás mobilok mikor jelennek majd meg a piacon, mindenesetre a kutatások gőzerővel folytatódnak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés