Connect with us

Hirdetés

technokrata

A kiadók támadása a file-csere megújítását idézi elő

Kütyük

A kiadók támadása a file-csere megújítását idézi elő

Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége után a szintén USA-beli filmipar érdekeit védő MPAA is jogi lépéseket kezdett a file-letöltőkkel szemben; mindez azonban katalizálhatja a peer to peer szoftverek fejlődését.

A nagyobb Bittorrent website-okat nemrég komolyan megfenyegette a filmkiadókat tömörítő Motion Picture Association of America, azaz röviden az MPAA. Többek között ennek „köszönhető”, hogy az olyan nagy oldalak közül, mint például a szlovén Suprnova, már jópár kénytelen volt bezárni „kapuit”. A jogvédők szerint bevételeik azért nem növekednek kellő mértékben, mert az ingyenes file-csere hozzájárul ahhoz, hogy kevesebben mennek el moziba vagy vesznek meg egy műsoros DVD-t a boltokban.

Sokan nem akarják vagy nem merik felvállalni a költséges jogi vitákat; ezek egyrészt sokba (havonta több tízezer dollárba) kerülnek, másrészt egy, a file-cserét segítő weboldalakat üzemeltetők számára kedvezőtlen ítélet komoly csapást jelentene erkölcsi, anyagi helyzetükre. Létezik azonban másik út is: a P2P szoftverek továbbfejlesztése, jogilag még kevésbé támadható formába való öntése.

A tavalyi év utolsóelőtti napján jelentették be az eXeem névre keresztelt megoldást, mely voltaképp a Kazaa-hoz és a Bittorrenthez hasonlítható. Az eXeem egy decentralizált hálózatot valósít meg, még nehezebbé téve a szerzői jogok mellett kiálló ügyvédek munkáját. Fejlesztője, a Swarm Systems már olyan előrehaladott állapotba hozta szoftverét, hogy az hamarosan debütálhat is a nyilvánosság előtt. A Swarm Systems és a Suprnova között semmilyen kapcsolat nincsen, hacsak az nem, hogy mindketten a file-cserében érdekeltek.

Többen úgy vélekednek, hogy az eXeem csak nagyon kevés újdonságot hoz majd magával a jelenlegi megoldásokhoz képest. A korai időkben csak Windows operációs rendszerről lehet majd használni (habár tervbe van véve a keresztplatformos működés). Nem támogatja majd a torrent file-okat és egy reklámcsíkot is megjelenít a szoftver, állítják a szkeptikusok. Nos, a végső döntéshozatal ideje már csak pár hétnyire van, akkor mindenki levonhatja saját konzekvenciáit.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés