Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új mobil technológia segíti a lopott műkincsek ügyében nyomozók munkáját

Kütyük

Új mobil technológia segíti a lopott műkincsek ügyében nyomozók munkáját

A Derdack nevezetű német szoftverfejlesztő cég új mobil technológiájának köszönhetően a jövőben sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehet majd felvenni a harcot a műkincs tolvajok ellen.

A nyomozóknak mindeddig egy méretes hordozható számítógéppel és egy két CD-ROM-ból álló digitális katalógussal a hónuk alatt kellett kivonulniuk egy-egy műkincsrablási ügyben, hogy meg tudják állapítani, hogy pontosan milyen lopott tárgyakról van szó. A Derdack új fejlesztése révén immár elegendő egy parányi kéziszámítógépet maguknál tartaniuk.

A GPRS és UMTS támogatású új rendszer működése roppant egyszerű. A kéziszámítógép beépített fényképezőgépének segítségével fotókat készítenek a lopott műtárgyakról, mely fotók ezt követően néhány pillanat alatt vezetékek használata nélkül beküldhetők egy központi számítógépbe. Nem sokkal ezután a szerver visszajelez, hogy milyen műtárgyról van szó, illetve, hogy mi a nyomozók teendője.

A német Fraunhofer Intézet speciális képfeldolgozó technológiájára épülő szoftver Pocket PC kéziszámítógépeken, illetve Windows Mobile szofveres, kamerával ellátott okostelefonokon futtatható. A technológia a fényképek struktúráját, textúráját, színét és kontúrjait elemzi. Az idén Német Innovációs Díjjal kitüntetett, fejlett grafikus interfészű új szoftver technológia nem csak műtárgyak, hanem akár hamisított termékek, illetve lopott autók azonosítására is alkalmas.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés