Connect with us

Hirdetés

technokrata

Blinkx – találatok már a keresés előtt

Kütyük

Blinkx – találatok már a keresés előtt

Egy san francisco-i vállalat a Google-hoz hasonló webes keresésen dolgozik, amely azonban mégis alapvetően eltér minden eddigi megoldástól.

A múlt héten indult útjára az az ingyenes eszköz, amivel a Google-hoz hasonlóképp kereshetünk információkra az Interneten. Az öntanuló algoritmusokkal ellátott motor azonban ahelyett, hogy megvárná, míg a felhasználó rákeres bizonyos kifejezésekre, már akkor akcióba lendül, amikor a számítógépet használó megnyit egy dokumentumot. Algoritmusai ugyanis képesek elemezni azoknak a dokumentumoknak a tartalmát, amelyek az adott rendszeren éppen meg vannak nyitva, s ezalapján keresést végezni az adott PC-n és az Interneten.

Kathy Rittweger, a Blinkx társalapítója a következőképp látja a keresők jövőjét: ˝Amikor nekiláttunk létrehozni a szoftvert, rájöttünk, hogy az emberek igazából csak a végeredménnyel törődnek. Nem érdekli őket a keresőmotor komplexitása.˝

Egyelőre bétaváltozatban tölthető le a Blinkx a fejlesztő weboldaláról, amely egyébként egy animációs demóval is rendelkezik, bemutatandó a program tudását. Ha valaki beszerzi az alkalmazást, akkor az feltelepítve folyamatosan figyeli, mit néz a felhasználó a monitoron – legyen az akár dokumentum, e-mail, weboldal vagy videó -, és automatikusan linkeket keres a megjelenített tartalommal kapcsolatban. Az eszköz azt is figyeli, hogy a PC tulajdonosa mit gépel. A megtalált linkek a Blinkx toolbarján jeleníthetők meg, kategorizáltan, de természetesen finomításra és hagyományos webes keresésre is lehetőség van.

A vállalat közlése szerint a szoftver közel 200 médiatípust ismer, többek között a Word, az Excel, a Powerpoint által előállítottakat és a PDF-et is.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés