Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ingyenes online oktatás az MIT-n

Kütyük

Ingyenes online oktatás az MIT-n

Amerika egyik leghíresebb intézete, a Massachusetts-i technológiai intézet úgy döntött, hogy ingyenesen, bárki számára elérhetővé teszi több száz kurzusának teljes anyagát.

Körülbelül 500 tanfolyam tantervét, anyagait, videóit stb. teszi közzé az MIT az OpenCourseWare kezdeményezés révén. Az intézmény ambiciózus terve azt szeretné elérni, hogy egy webalapú forradalmat indítson el az egyetemek közötti információ-megosztás terén. Ez egyébként kicsit több mint egy évvel azután indul be, hogy az amerikai intézet útjára bocsátotta kísérleti programját.

Jon Paul Potts, a projekt kommunikációs menedzsere a következőképp nyilatkozott: ˝Reméljük, hogy a nyílt oktatási programjaink révén a világon mindenhol online elérhetővé válik a tudás kritikus tömege az emberek számára. Amennyiben ez megtörténik, az emberek szerte a világon képesek lesznek a nagy intézmények tudásbázisához hozzáférni, azok tudását szélesebb körben felhasználni.˝

Másik fontos tényként említették a program azon célkitűzését, hogy a kurzusok anyagait könnyen tudják terjeszteni, ezáltal a tanárok és a diákok szabad hozzáférést kaphatnak az MIT oktatógárdájának birtokában levő információhoz. Ezen szempontból egyébként már a kísérleti szakaszban sikeresnek nyilvánult a kezdeményezés, hiszen az egy éves próbaidőszak alatt több mint 10 ezer e-mailt kaptak azon emberektől, akik igénybe vették ezt a lehetőséget, mondta Potts.

Ugyan a bejelentés egy nagy előrelépés a program célkitűzésének megvalósításában, az összes, MIT-n létező előadássorozat majd csak 2007 tájékán válik elérhetővé. Négy évvel későbbre jósolják ugyanis a teljes, 1800-2000 kurzus ˝online-osítását˝. Ennek anyagi okai is vannak, hiszen a 2001. áprilisában kezdődött és most véget ért próbaidőszak kivitelezését csak kétszer 5,5 millió dollárnyi támogatásból tudta megvalósítani az intézmény. A következő három-négy évre elkészített költségvetés szerint körülbelül 20 millió dollárra lesz szükség a jövőben a kezdeményezés kiszélesítéséhez.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés