Connect with us

Hirdetés

technokrata

A JAVA ME egyre népszerűbb a mobil eszközökben

Kütyük

A JAVA ME egyre népszerűbb a mobil eszközökben

A SUN állítása szerint eddig 23 millió JAVA ME-t (Micro Edition) támogató készüléket értékesítettek világszerte.

A legnagyobb felhasználói tábort az NTT-DoCoMo japán mobilszolgáltató képviseli. Az általuk piacra került színes kijelzős, i-Mode telefonjaik mind JAVA kompatibilisek.

ARC Group előrejelzése szerint 2003 végére 421 millió JAVA mobileszköz lesz a felhasználóknál. Ez a szám most hatalmas lehet, de egyre több cég, mint például a Nokia, Motorola és a Siemens, jön rá, hogy érdemes foglalkozni ezzel a témával.

Már csak azért is áll nagy jövő előtt a JAVA mobil eszközös felhasználása, mert így egy telefon „tudása” szinte tetszőlegesen bővíthető. Ez persze jelenti azt is, hogy a roppant nagy százalékot jelentő fiatal réteg tud mindig új játékokkal játszani. Aki ezt nem támogatja majd, valószínűleg kevésbé lesz népszerű.

A Sun (A JAVA platformot készítő cég) is elismerte, hogy eredeti céljuk, miszerint hogy a felhasználók Web-böngészőik mindig tele lesznek pici JAVA alkalmazásokkal, megbukott. Ennek rengeteg oka van, de elsősorban az, hogy nem volt elegendő sávszélességük, ezáltal türelmük az embereknek ahhoz, hogy megvárják, míg egy JAVA alkalmazás modemen leér a kliens oldalra. A másik a fejlesztői oldalon keresendő, hiszen annyira nem egyszerű megírni egy JAVA alkalmazást, arról nem is beszélve, hogy koránt sem lesz látványos. Hiába lehet elérni vele bármit, ha nem tetszik az embereknek.

Ez annyiban változott meg a mobil eszközök terén, hogy ugyan a sávszélesség pici, ám maguk az alkalmazások egészen aprók, így nagyon rövid ideig tart a letöltésük. A másik kifogás, miszerint nem látványosak, már nem igaz egy mobil eszközön, hiszen örül az ember, ha el tudja végezni azon az apró kijelzőn azt, amit szeretne.

A Sun többször kihangsúlyozza, hogy milyen biztonságos platform a JAVA, és (teljesen jogosan) azt állítja mellé, hogy eddig még egy JAVA vírus sem jelent meg. Nos ez így igaz, de ne felejtsük el, hogy nem egyszer kellett már kiadni biztonsági javítást a JAVA-hoz.

Hogy merre tart a jövő? Egyfelől biztosan nagyon népszerű lesz a JAVA a telefonokban, hiszen igazi áttörésnek lehet tekinteni, másfelől a felsőkategóriás készülékek ennél jóval többet fognak tudni, így valószínűleg hagyományos Windows alkalmazásokat fognak támogatni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés